Venezuela, finans konusunda Türkiye ile çalışabileceğini açıkladı

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza Montserrat, ABD'nin yaptırım tehdidi nedeniyle küresel bankaların ülkesiyle çalışmaması durumunda yeni mekanizmalar bulmak için Türkiye, Rusya ve Çin ile çalışacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza Cenevre'de bir basın toplantısı düzenledi. Arreaza yaptığı açıklamada, Amerika'nın uyguladığı ambargoların dış borçların yeniden müzakere edilmesini zorlaştırdığını ve bunun küresel bankalarda "panik etkisi" yaptığını söyledi.

Venezuela, milyonlarca insanın gıda ve ilaç sıkıntısı çektiği büyük bir ekonomik kriz yaşıyor. Başkan Nicolas Maduro'nun sosyalist hükümeti, borçlarının 1.9 milyar doları aşan faiz ödemesinde geç kaldı.

ABD hükümeti, Venezuela hükümetine veya devlet petrol şirketi PDVSA'ya yeni borç verilmesini yasaklayan ve Washington'un petrol gelirlerini "diktatörlüğe" dayandırdığı gerekçesiyle Ağustos ayında Venezuela'ya finansal yaptırımlar uyguladı.

Venezuela, Washington'un yapmaya çalıştığı baskının normalleştiğini söyledi. Jorge Arreaza, "Dış borçların müzakeresi devam ediyor, ancak ABD'nin yaptırımları nedeniyle durum daha zor hale geldi. Eğer dünyanın herhangi bir yerindeki bir banka Venezuela ile çalışırsa, onlara da yaptırım uygulanacağını düşünüyorlar," diye konuştu.

Arreaza, "Uluslararası finansal sistem Venezuela'yı engelliyorsa, yeni mekanizmalar bulmak için Rusya, Çin ve Türkiye ile birlikte çalışacağız," dedi.

Arreaza'ya göre, küresel bankalar hükümete, iş adamlarına ve elçiliklere ait hesapları kapatmayı seçti. Bazı ABD şirketlerinin Venezuela petrolü için ödeme yapmadıklarını sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, bu ayın başlarında Venezuela'nın petrol sanayii üzerindeki yaptırımların sonuçlarını izledi. OPEC ülkesi Venezuela'nın, son aylardaki üretimi önemli ölçüde düştüğü halde, ihracat gelirinin yüzde 95'ini petrolden elde ediyor. (DIŞ HABERLER)