HRW: Çin'de yapay zeka tahminiyle gözaltılar başladı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Şincan bölgesinde yaşayanların, geliştirilen bir bilgisayar yazılımıyla elde edilen tahmini veriler doğrultusunda gözaltına alındığını açıkladı. Örgütün, Hong Kong merkezli araştırmacısı Maya Wang ise gözaltıların sadece Şincan'la sınırlı olmadığını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW), Çin'in Şincan bölgesinde yaşayanların, geliştirilen bir bilgisayar yazılımıyla elde edilen veriler doğrultusunda gözaltına alındığını duyurdu.

Örgüte göre yazılım, güvenlik kamerası görüntülerinden sağlık ve bankacılık kayıtlarına kadar değişen verileri birleştirip tahminde bulunuyor.

Çin Elektronik Teknoloji Grubu'na ait bir şirket, 2016'da, vatandaşların davranışlarıyla ilgili veriler toplayıp, olağan dışı faaliyetleri yetkili makamlara bildirerek aşırılıkla mücadele etmek için Şincan hükümetiyle ortak çalışma yapılacağını duyurmuştu.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda, resmi açıklamalar ve programın faaliyetlerini gören iki isimsiz kaynağa dayandırılarak, bilgisayar programı tarafından hedef alınan bazı kişilerin gözaltına alındığı ya da 'siyasi eğitim kamplarına' gönderildiği belirtildi.

Yapay zeka faşist, seksist ve paraya mı tapıyor?Yapay zeka faşist, seksist ve paraya mı tapıyor?

'KEYFİ TUTUKLAMALARA YOL AÇAN BİR UYGULAMA'

Örgütün, Hong Kong merkezli araştırmacısı Maya Wang "İlk kez Çin hükümetinin kişisel verileri ve tahmini güvenlik önlemlerini kullandığını göstermeyi başardık. Bu, mahremiyet haklarının açık bir ihlali olmasının yanı sıra, yetkililerin keyfi tutuklama yapabilmelerine de yol açan bir durum" dedi.

Şincan hükümeti ve Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Wang, söz konusu yazılımın benzerlerinin Çin'in diğer bölgelerinde de kullanıldığını, ancak Şincan'daki takibin daha yoğun olduğunu söyledi.

MÜSLÜMAN UYGURLARLA HAN ÇİNLİLERİ ARASINDA GERİLİM

Son yıllarda Şincan'da Müslüman Uygur azınlık ve Han Çinlileri arasındaki gerilim nedeniyle şiddet olayları yaşanmıştı.

Wang sistemin sadece Uygurları hedef alıp almadığının net olmadığını, ancak program için bilgi toplanan formlarda ibadetler ve ülke dışına yapılan seyahatlerle ilgili sorular bulunduğunu anlattı.

Bilgisayar programıyla ilgili daha önce yapılan resmi açıklamalarda, programın basit hırsızlık ve mali suçlarla mücadale ve aynı zamanda Komünist Parti'ye sadakatsizlik yapan Uygur yetkililerin bulunması için kullanıldığı belirtilmişti.

'Entegre Ortak Operasyon Platformu' adlı yazılım, güvenlik kameraları, kimlik kontrolleri, telefonların ve bilgisayarların WiFi bağlantıları ve sağlık, bankacılık ve hukuki kayıtlardan aldığı verileri işleyip, polisin önüne bir isim listesi koyuyor.

Devlet medyasındaki haberlere göre polis verilen isim listesi konusunda bir gün içinde yüz yüze ziyaret etmek de dahil çeşitli önlemler alıyor.