Şoygu: Putin, Doğu Guta'da insani mola talimatı verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, BMGK'nin ateşkes kararının ardından, Doğu Guta'da, her gün 5 saatlik "insani mola" talimatı verdiği açıklandı. Putin'in talimatı yarından itibaren uygulanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatı doğrultusunda, Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde, her gün 09.00-14.00 saatleri arasında insani mola vereceklerini duyurdu.

Sputnik'in haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı'ndaki toplantıda konuşan Şoygu, "BM Güvenlik Konseyi (BMGK), önceki gün insani yardımların ulaştırılabilmesi için Suriye genelinde ateşkes çağrısı içeren 2401 sayılı kararı kabul etti. Rusya Devlet Başkanı'nın talimatıyla Doğu Guta halkının can kayıpları vermesini önlemek amacıyla yarından itibaren her gün 09.00-14.00 saatleri arasında insani mola verilecek" dedi.

Sivillerin tahliyesi için koridor oluşturulacağını belirten Şoygu, "Koordinatlar hazırlandı ve en kısa sürede açıklanacak" diye konuştu.

'TANF VE RUKBAN'DA KORİDOR AÇILMASINI ÖNERDİK'

Siviller açısından gerilimli tek bölgenin Doğu Guta olmadığını söyleyen Şoygu, Rusya'nın Tanf'ta ABD'nin kontrol ettiği Rukban sığınmacı kampının bulunduğu bölgede insani koridorlar açılmasını önerdiğini aktardı.

Şoygu, "Sivillerin sorunsuz bir şekilde evlerine dönebilmesi ve barışçıl yaşama yeniden geçebilmeleri için Tanf'ta ve Rukban sığınmacı kampının bulunduğu bölgelerde insani koridorlar açılmasını ve insani mola verilmesini önerdik" şeklinde konuştu.

'RAKKA İÇİN DEĞERLENDİRME KOMİSYONU KURULMALI'

Sergey Şoygu, Rakka'daki durumun değerlendirilmesi için BM himayesinde uluslararası insani değerlendirme komisyonu kurulmasını önerdiklerini de belirtti. Soygu, komisyon sayesinde kitle iletişim araçlarının ve insani kuruluşlarının girmesine izin verilmediği Rakka'da neler yaşandığını görebileceklerinin altını çizdi.

'SURİYE'DEKİ DENEYİME DAYANARAK YENİ HEDEFLER KOYDUK'

Diğer taraftan Şoygu, Rus ordusunun muharebe eğitim sistemine yeni hedefler eklediklerini ifade etti. Şoygu, şunları söyledi:

"Suriye'deki deneyime dayanarak, Rus ordusunun muharebe eğitim sistemine yeni hedefler koyduk. Bu, gerçek taktik durumu taklit etmeye ve termal görüntüleme araçlarını ve modern silah komplekslerini kullanmaya imkan sağlıyor."