Rusya ateşkes için garanti istedi

Doğu Guta'da ateşkes için BM Güvenlik Konseyi'nde bugün yapılacak oylama öncesinde AB'den de 'derhal ateşkes' çağrısı geldi. Rusya ise karar tasarısına destek verecekleri ancak ABD'nin silahlı militanların ateşkese uymasını garanti edecek değişikliklere karşı olduğu açıklaması geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de pazar gününden bu yana 400'ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği Doğu Guta için bir ateşkes çağrısı da Avrupa Birliği'nden (AB) geldi. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde bugün bir ateşkes tasarısının oylamaya sunulması öncesi Brüksel'den yapılan açıklamada, 'derhal ateşkes ilan edilmesi ve insani yardıma izin verilmesi' istendi.

Birliğin 28 üyesinin imzasını taşıyan açıklamada, "AB, Doğu Guta halkının yaşadığı dehşeti tarif edecek sözcükleri bulamıyor. İnsani yardıma erişimin engellenmemesi ve sivillerin korunması ahlaki bir görev ve acil bir mesele. Savaşa şu an son verilmeli" ifadeleri kullanıldı.

DOĞU GUTA'DA NE OLDU?

Suriye'nin başkenti Şam'a sekiz kilometre mesafede olan Doğu Guta banliyösü, uzun zamandır silahlı isyancıların (çoğunlukla El Nusra ve Ceyşül İslam) kontrolünde. Suriye yönetimi, Şam yakınlarında silahlı isyancıların elindeki son bölge olan Doğu Guta'yı kuşatmış durumda. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, pazar gününden bu yana düzenlenen hava saldırılarında ise en az 416 kişinin hayatını kaybettiğini, 2100'den fazla kişinin de öldüğü bilgisini veriyor.

Bu akşam BM Güvenlik Konseyi'nde oylanacak tasarıda ise başta Doğu Guta olmak üzere tüm ülkede 30 günlük ateşkes ilan edilmesi, bu sayede yaralıların tahliye edilmesi ve sivillere insani yardım ulaştırılması öneriliyor. Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak veto hakkı bulunan Rusya ise İsveç ve Kuveyt tarafından sunulan bu tasarıda ilk başta değişiklik yapılmasını talep etti. Rusya, ateşkesin, Guta'daki İslamcı militanları kapsamamasını istedi.

LAVROV: BİZ HAZIRIZ AMA ABD KARŞI ÇIKIYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ateşkes tasarısına onay vermeye hazır olduklarını ancak ABD'nin, silahlı isyancıların ateşkesi kabul etmesi için garanti verilmesi yönünde bir değişiklik yapılmasına karşı çıktığını söyledi. (Dış Haberler)

Etiketler Suriye BM Doğu Guta