Tillerson'a Afrin mektubu: Türkiye'de sivilleri anlatın

ABD, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Türkiye ziyareti öncesi Afrin'i tartışıyor. Sekiz Demokrat Senatör Tillerson'a bir mektup yazarak Türkiye'de Afrin'deki sivillerin durumunu 'en üst düzeyde' gündeme getirmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de sekiz Demokrat senatör Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a Türkiye ziyareti öncesinde bir mektup gönderdi. Senatörler Tillerson'dan, Afrin’deki insani durumu Türkiye'deki üst düzey temaslarında gündeme getirmesini talep etti.

Mektupta Afrin ve çevresinin 2011'den bu yana Suriye'de yaşanan savaş ve şiddet olaylarından büyük ölçüde muaf kaldığı belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı: "Bunun sonucunda, her din ve etnik kökenden binlerce Suriyeli Afrin bölgesine yerleşti. Bugün bu kişiler, Türkiye'nin askeri harekâtının tehdidi altında."

Senatörler bölgede kadın ve çocuklar dahil sivillerin hayatını kaybettiğini belirtti; Türkiye'nin harekâtı nedeniyle 5 bin kişinin yerinden yurdundan olduğuna dikkat çekti. Mektupta, şiddetten kaçmak isteyenlerin Türkiye sınırından geri çevrildiğine dair haberlere de değinildi.

Dünya ABD ile Afrin gerilimini nasıl gördü?Dünya ABD ile Afrin gerilimini nasıl gördü?

'SAYGI DUYUYORUZ AMA ULUSLARARASI HUKUK İHLAL EDİLMESİN'

Senatörler, "NATO müttefikimiz Türkiye’nin Suriye sınırında güvenliği sağlama hakkına saygı duyuyoruz ancak Türkiye'nin uluslararası hukuk çerçevesinde sivillerin can güvenliğini garanti altına alması, tıbbi ve insani yardımların bölgeye ulaşmasına izin vermesi ve sığınmacıların haklarına saygı göstermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Mektubun sonunda Tillerson'dan, 'ABD'nin Afrin'deki mevcut insani koşullara dair güçlü endişelerini Türkiye hükümetine en üst seviyelerde iletmesi' talep edildi. Senatörler Tillerson'ın, uluslararası hukuka uymadı için Türkiye'ye çağrı yapmasını istedi.

Mektuba imza atan senatörler şöyle: David N. Cicilline, Jared Polis, Derek Kilmer, Brad Sherman, Dina Titus, Ted Lieu, Adam B.Schiff, James P. McGovern. (Dış Haberler)