Yunanistan'da Türkiye gerilimi

Türkiye ile yaşananlar Yunanistan'da siyaseti gerdi. Çipras hükümeti, medya ve muhalefet tarafından eleştiri bombardımanına tutuluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR  - Yunanistan'da Başbakan Binali Yıldırım’ın Atina’ya gönderdiği dostluk ve işbirliği mesajları atmosferi biraz yumuşatsa da dün Ege'de yaşanan gerilimin yankısı sürüyor.

Yunanistan medyası tüm dikkatiyle Ege, Kardak kayalıkları ve Kıbrıs açıklarındaki gelişmeleri takip ediyor. Yunanistan medyasının geçtiği son bilgi ve haberlere göre Kardak civarlarındaki askeri hareketlilik devam ediyor.

MUHALEFETİN YOĞUN ELEŞTİRİLERİ

Türk-Yunan ilişkilerindeki gel-git Yunanistan siyaset sahnesini de etkiliyor. Muhalefet cephesi SYRIZA-Bağımsız Helenler Hükümeti’ni Türk-Yunan ilişkilerinde ve diplomasi sahasında izlediği çizgi nedeniyle eleştiri yağmuruna tutuyor. Durumun ciddiyeti nedeniyle ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi, Meclis Savunma ve Dışişleri Komisyonu'nun olağanüstü olarak gizli bir oturum gerçekleştirmesini talep ederken, diğer muhalefet partileri de hükümetin 'durumun ciddiyetini kavramadığını' öne sürüyor. Yunanistan Komünist Partisi (KKE), gelinen noktada "Aleksis Çipras hükümetinin yanlışlarının gözler önüne serildiğini" öne çıkarırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son Atina gezisinin bir “hata” olduğunu vurguluyor. Milliyetçi çizgideki Altın Şafak ise son açıklamalarında 'askeri opsiyonların artık masada olması gerektiğini' öne sürüyor.

Yunanistan medyası da Çipras hükümetine yoğun eleştiriler yöneltiyor. Kathimerini gazetesi bugünkü başyazısında, "Ortadoğu’nun büyük bir 'patlamanın' eşiğine geldiği esnada Yunanistan’ın içe kapandığı" görüşünü savunuyor. Gazeteye göre Türkiye’nin Ege ve Akdeniz’de Yunanistan ve Kıbrıs’a tehditler yönelttiği sırada Çipras hükümeti toplumu 'kamplara' bölüyor.

LEFKOŞA DA GERGİN

Bu arada Ege ve Akdeniz’deki son gelişmeleri Kıbrıs’ın güneyi de büyük bir tedirginlikle takip ediyor. Lefkoşa’ya ulaşan son bilgiler doğal gaz araştırmaları ile ilgili bir çözüm bulunmadığı takdirde İtalyan Eni firmasına ait Saipem sondaj gemisinin adadan ayrılacağı yönünde. Diğer yandan, BM’nin geçtiğimiz saatlerde Kıbrıs’taki gerginlikle ilgili yaptığı açıklama Rum tarafını tatmin etmedi. Rumlar BM'yi 'Türk tarafının tehditlerini görmezden gelmek'le eleştirdi.