İddia: YPG gerilimi Şengal'le dindirilecek!

Türkiye'nin Irak'ın Şengal bölgesindeki PKK üslerine operasyon düzenlemeyi planladığı iddia edildi. Buna göre, Bağdat bu operasyona izin karşılığı Ankara'dan Başika'daki askerleri çekmesini isteyecek. ABD'nin de YPG gerilimini dindirmek için istihbarat paylaşacağı öne sürülüyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile Irak hükümetinin PKK'yi Şengal'den (Sincar) çıkarma amaçlı olası bir operasyon üzerine müzakere ettiği öne sürüldü. İddiaya göre, Bağdat böyle bir operasyona yeşil ışık yakması karşılığında Türkiye'den Başika'daki askerlerini çekmesini talep edecek. ABD'nin de Bağdat'ın onay vermesi halinde Türkiye'yi istihbarat paylaşımıyla destekleyeceği, böyle bir desteği Afrin üzerinden yaşanan YPG gerilimini dindirmenin yolu olarak gördüğü öne sürüldü.

OLASI ANLAŞMANIN ÇERÇEVESİ NE?

Washington'da yaşayan gazeteci Amberin Zaman'ın, güvenilir kaynaklara dayandırdığını belirttiği haberin ilgili bölümü şöyle:

"Al Monitor'a isim vermemek kaydıyla konuşan güvenilir kaynaklar, Türkiye'nin PKK ile savaşını Irak Kürdistanı'na genişletmesi yönünde gerçek bir risk olduğu uyarısında bulundu. Kaynaklar, Türkiye ile Bağdat'ın, PKK'yi Sincar'dan çıkarmak için olası bir Türk operasyonunu görüştüğünü söyledi. Bu bölge, Irak-İran sınırındaki üslerinden Suriye'ye geçen PKK savaşçıları için bir köprübaşı oluşturuyor. Karşılığında Türkiye, Musul yakınlarındaki Başika'dan askerlerini çekmesi yönünde Bağdat'tan uzun zamandır yükselen talebi kabul edecek. PKK'nin şimdiden böyle bir saldırıya karşı hazırlanmaya başladığı, tüneller kazıp savunma hattını güçlendirdiği belirtiliyor.

Aynı kaynaklar, ABD'nin de PKK'nin Sincar'dan çıkmasını istediğini ve Bağdat'ın onay vermesi halinde bir Türk operasyonu için muhtemelen istihbarat paylaşımında bulunacağını söyledi. Washington bunu, YPG'yle süregelen ittifakı nedeniyle Türkiye'yle yaşadığı gerilimi azaltmanın bedelsiz bir yöntemi olarak görüyor. Kaynaklara göre ABD, PKK'nin Rojava'ya erişiminin kesilmesinin YPG üzerindeki etkisini azaltacağı kanaatine de varabilir."

'ERBİL DESTEK VERMEZ'

Amberin Zaman, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin ve özellikle de Erbil'deki Barzani kanadının yakın zamana dek böyle bir operasyonu destekleyeceğini, ancak bunun artık mümkün görünmediği yorumunu da yaptı. Buna göre Erbil, PKK'nin Şengal'deki nüfuzundan rahatsız oluyordu ancak Irak ordusunun bağımsızlık referandumuna misilleme olarak Şengal'e girmesi sonrası hesaplar değişti. (Dış Haberler)

Etiketler PKK YPG Şengal Sincar