Almanya'da Sosyal Demokratlardan bir ilk: Kadın başkan

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) 150 yılı aşkın tarihinde ilk kez bir kadının genel başkan seçilmesi bekleniyor. 22 Nisan'daki olağanüstü kurultayda, eski çalışma bakanı Andrea Nahles'nin SPD'nin başına geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) seçimlerde liderlik eden Martin Schulz 'un koalisyon anlaşması sonrası istifa etmesiyle boşalan liderlik koltuğunun talipleri belli oldu. Sosyal Demokratların en güçlü başkan adayı, eski çalışma bakanlarından Andrea Nahles oldu. Nahles'in seçilmesi halinde Sosyal Demokratlar 150 yıllık tarihlerinde ilk kez bir kadın başkana sahip olacak.

Schulz, SPD ile Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin geçen hafta açıkladığı koalisyon anlaşmasında, yeni dışişleri bakanı olmak istemişti. Ancak partideki tepkiler üzerine istifa etmişti. Schulz, SPD Yürütme Kurulu’nda genel başkan adayı olarak partinin Federal Meclis Grubu Başkanı Andrea Nahles’i önerdiğini ve kurulda bu önerinin oy birliğiyle kabul edildiğini açıkladı.

SPD'de bir grup, Andrea Nahles 'i doğrudan geçici parti lideri olarak adlandırmaya yönelik girişimler başlatı. Ancak, yasal ve siyasi itirazlar nedeniyle SPD Genel Başkanlığı görevini geçici olarak Hamburg Belediye Başkanı Olaf Scholz devraldı.

BİR ADAY DAHA VAR

22 Nisan'da Wiesbaden 'de yapılacak olağanüstü Kurultay'da, sosyal demokratlar 150 yılı aşkın tarihilerinde ilk kez bir kadını parti liderliğine seçecek. Ancak Andrea Nahles , Wiesbaden 'daki kongredeki tek aday olmayacak. Flensburg Belediye Başkanı Simone Lange , partinin kararına muhalefet etti ve adaylığını açıkladı. Ancak, Simone Lange seçimde pek şans verilmiyor.