Gerry Adams bıraktı: Thatcher sesini yasaklamıştı

Kuzey İrlanda barışının mimarlarından Gerry Adams Sinn Fein liderliğinden ayrıldı. Adams, 34 yıldır partinin başındaydı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı Sinn Fein'ın genel başkanı Gerry Adams koltuğunu bıraktı. Parti liderliğini Mary Lou McDonald devraldı.

34 yıldır Sinn Fein partisinin genel başkanlığını yürüten Gerry Adams emekliliğini ilan ettiği güne kadar beş İngiliz, altı İrlanda başbakanı beş de ABD başkanı eskitti. Kulislerde Gerry Adams'ın perde arkasından partiyi yönetmeye devam edeceği, hatta İrlanda Cumhurbaşkanlığına aday olacağı da konuşuldu ama Adams geçen hafta yaptığı açıklamada bu yarışmaya girmeyeceğini açıkladı. Adams'ın bu çıkışı yapmasının ardında 2011'de birinci bakan (Kuzey İrlanda'da başbakanlığa eş bir görev) yardımcısı Martin Mc Guiness'in üçüncülük elde ederek yaşadığı yenilgi olduğu söyleniyor.

TARTIŞMALI IRA BAĞLARI

Gerry Adams'ın IRA'yla geçmişte nasıl bir bağ içinde olduğu çok uzun yıllar boyunca tartışma konusu oldu. Hem devlet, hem medya hem de sonradan itirafçı olan eski dava arkadaşları Gerry Adams'ın IRA'nın üst düzey yöneticilerinden biri olduğunu iddia ettiler. Adams, kendini hiçbir zaman IRA'dan ayrıştırmadı ve Cumhuriyetçi kimliğine her daim vurgu yaptı ama örgüte üye olduğunu hep reddetti. Buna rağmen 2014 yılında Jean McConville isimli bir kadının öldürülmesiyle ilgili davada dört gün gözaltında tutuldu. McConville 1972 yılında İngilizlere bilgi taşıdığı iddiasıyla Belfast'ta IRA tarafından öldürülüp cesedi gizlice gömülmüştü. Emri Gerry Adams'ın verdiği iddia ediliyordu ama bugüne herhangi bir kanıt bulunmadı.

BBC'DE SESİ YASAKLANDI

Gerry Adams'ın babası ve iki amcası 1940'larda IRA'nın aktif üyeleri arasında yer alıyordu. 1970'lerde IRA'nın eylemlerinin tırmandığı tarihlerde Adams da militan bir Cumhuriyetçiydi. Müzakereci olarak ilk tecrübesini 1972 yılındaki gizli görüşmelerde yaşadı. Adams, 1983’te İngiliz parlamentosuna milletvekili olduktan sonra yemin töreninde Kraliçe Elizabeth'e Bayan Windsor adıyla hitap etti. 1983'te Sinn Fein liderliğine seçilen Adams'ın sesi bir dönem Margaret Thatcher’ın talimatıyla BBC'de yasaklanmıştı. "Gençlerin Adams'ın sesinden etkilenip terörist olmalarının engellenmesi" olduğu söyleniyordu. Bu yüzden Adams'la ilgili haberler BBC'de bir dublaj sanatçısı tarafından seslendiriliyordu.

1998 yılında IRA'nın silah bırakılması için başlatılan barış görüşmelerinde aktif bir rol oynadı. IRA 2005 yılında tamamen silah bıraktı. Adams ve sonradan başbakan yardımcısı olan Martin Mc Guiness barış sürecinin mimarları arasında anılıyor. Sinn Fein'ın başarılı lideri 2017 yılında görevi bırakacağını söylediği konuşmasında şöyle demişti: "Bir lider, değişim zamanı geldiğinde bunu bilebilmelidir ve şimdi, değişim zamanı geldi."