Çipras mahkemelik oluyor

Yunanistan, ilaç firması Novartis'in 10 yıl boyu yetkililere rüşvet verdiği iddiasıyla çalkalanıyor. Rüşvet almakla suçlanan eski başbakan Antonis Samaras, Başbakan Aleksis Çipras'ı mahkemeye verecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan’da birkaç gündür gündemi altüst eden rüşvet skandalında yeni bir perde açıldı. Syriza-Bağımsız Helenler (Anel) hükümetinin, İsviçre merkezli ilaç firması Novartis'in yaklaşık 10 yıl boyunca üst düzey isimlere rüşvet verdiği iddiasını gündeme getirmesi sonrası muhalefetten karşı atak geldi.

Skandala adı karışan eski Başbakan Antonis Samaras, Başbakan Aleksis Çipras’ı ve Yunanistan Milli İstihbarat Kurumu’nun eski başkanını mahkemeye veriyor. Bu ikilinin kendisini büyük bir skandala karıştırmak için bir 'siyasi oyun' kurguladığını savunan Samaras’ın suç duyurusunun, önümüzdeki saatlerde Atina’da savcılığa yapılması bekleniyor.

HÜKÜMET NE YAPACAK?

Diğer yandan, hükümet kanadı da bir yol haritası belirlemeye çalışıyor. Zira Yunanistan yasaları milletvekilleri hakkında doğrudan dava açılmasına izin vermiyor. Suçlamaların önce parlamentoda incelenmesi ve dokunulmazlıkların kaldırılması gerekiyor. Bu nedenle hükümetin önünde şu an üç seçenek var:

  • Ön araştırma kurulunun oluşturulması (30 vekilin imzası gerekli),
  • Yeni araştırma kurulunun oluşturulması (60 vekilin imzası gerekli)
  • Yolsuzluk dosyanın doğrudan meclis gündemine alınması ve savcıların dosyaya bakmaya devam etmesi.

İDDİALAR NE?

Yunanistan gündemini alt üst eden yolsuzluk dosyasındaki iddialara göre Novartis, devlet hastanelerinde kendi ürünlerinin kullanılması, piyasadaki rekabeti ekarte etmek ve haksız kazanç elde etmek için 2006-2015 arasında birçok politikacı ve bürokrata rüşvet verdi.

İKİ ESKİ BAŞBAKAN, DÖRT ESKİ SAĞLIK BAKANI

Novartis skandalına an itibariyle şu isimler karışmış durumda:

Andonis Samaras, eski Başbakan

Panayiotis Pikrammenos, eski Başbakan

Dimitris Avramopoulos, eski Sağlık Bakanı, halen üst düzey A.B. yöneticisi

Andreas Loverdos, eski Sağlık Bakanı

Andreas Likourentzos, eski Sağlık Bakanı

Marios Salma, eski Sağlık Bakanı Yardımcısı

Adonis Yeorgiadis, eski Sağlık Bakanı

İoannis Stournaras, eski Maliye Bakanı

Evangelos Venizelos, eski Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı

Yorgos Koutroumanis, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

MUHALEFET FARKLI YORUMLADI

Yunanistan muhalefeti ise skandalı hükümetin gündem saptırma girişimi olarak yorumluyor. Yeni Demokrasi ve Pasok gibi partiler, hükümetin dikkatleri Makedonya ile anlaşmadan başka yöne çekmek için Novartis dosyasını gündeme taşıdığını ileri sürüyor. Aynı partilere göre hükümet yargının işleyişine karışıyor ve yargı kararlarını etkilemek için yoğun çaba sarf ediyor.