İtalyan basınında Erdoğan’ın gezisi: İnsan hakları ve Kürtler için düello yapıldı

İtalyan basını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Vatikan gezisine geniş yer ayırdı. Erdoğan ve Papa'nın el sıkıştığı fotoğrafı yorumlayan gazeteler, 'El sıkışıldı ama sıcaklık pek yoktu' ifadelerine yer verdi. İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni'nin, "İnsan hakları ve Kürtler için Erdoğan'la düello yaptığı" yazıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü Vatikan ve Roma ziyareti İtalyan basınının gündemindeydi. İtalyan basınında yer alan haberlerde, İtalyan makamlarının görüşmelerde insan haklarına saygı ve olağanüstü hâlin (OHAL) bitirilmesi çağrısı yaptığı belirtildi. Corriere della Sera da baş sayfasından Erdoğan ile İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni'nin asık suratlı göründüğü bir fotoğrafı kullanarak, "El sıkışıldı ama sıcaklık pek yoktu" diye yazdı.

'ANKARA İNSAN HAKLARINA SAYGI GÖSTERMELİ'

Finans gazetesi Il Sole 24 Ore baş sayfadan, "Gentiloni: Diyaloga evet ama Ankara insan haklarına saygı göstermeli" başlığını kullandı. Gazete, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni'nin Erdoğan ile görüşmesinde iş konularının ele alındığını ama aynı zamanda OHAL'e son verilmesi gerektiğinin vurgulandığını yazdı. İtalyan Başbakanlık kaynaklarına dayandırılan haberde, "Hukukun üstünlüğüne ve temel haklara saygı meselesi, görüşmenin önemli konularından biriydi. Gazetecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının çalışma özgürlüğüne de açıkça değinildi" denildi.

'GÖRÜŞMEDE SOĞUK HAVA ESTİ'

La Stampa gazetesi manşetten, "İnsan hakları konusunda İtalya ile Erdoğan arasında soğuk hava estiğini" yazdı. Gazete manşet haberinde, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Gentiloni'nin "Ankara'nın Kürtlere karşı politikasını" eleştirdiğini, Papa Francesco'nun da "Hıristiyan azınlıkların haklarının korunmasını istediğini" yazdı. Gazetenin iç sayfalarından birinin başlığı da, "Gentiloni, insan hakları ve Kürtler için Erdoğan'la düello yaptı" şeklinde oldu. (BBC Türkçe/ Övgü Pınar)