Dava açtı: Akıllı nesil için kısırlaştırıldım!

Japonya'da bir kadın zeka geriliği olduğu nedeniyle izni olmadan kısırlaştırıldığı iddia etti. 15 yaşında kısırlaştırıldığını söyleyen kadın, devlete 72 bin dolarlık tazminat davası açtı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya’da 60 yaşlarında bir kadın, zekâsında gerilik olduğu için izni olmadan kısırlaştırıldığını söyleyerek devlete 72 bin dolarlık tazminat davası açtı. Japonya, 'ırkı korumak' adına 1948’den 1996’ya kadar engelli, cüzzamlı ve kronik hastalık sahibi 16 bin vatandaşını kısırlaştırmıştı.

Bu kişilerin bazılarını izinleri dahilinde kısırlaştıran devlet, bazı kişilerin de iznini almadan operasyonu gerçekleştirdi. Amaç, yeni nesilde engelli ve kronik hastalık sahibi Japon sayısını azaltmaktı.

'TOPLUMUN DAHA AKILLI OLMASINDA ROL OYNADIK'

Gazete Habertürk'te yer alan habere göre, o kişilerden biri olan 60 yaşındaki bir kadın, zekâ geriliği nedeniyle izni olmadan 15 yaşında kısırlaştırıldığını söyleyerek, devlete dava açtı ve 11 milyon yen (72 bin dolar) tazminat istedi. Akli engeli yüzünden kısırlaştırıldığını aktaran kadının bir yakını yaptığı açıklamada, “Çok işkence gördük. Ama toplumun daha akıllı olmasında rol oynadık” dedi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Japonya, zihinsel ya da bedensel engel yaratan genetik bozuklukları ve kronik hastalıkları azaltmak adına katı politikalar uygulamıştı. 1950’lerde binlerce cüzzam hastasını toplayan devlet, onları dağlarda veya uzak adalarda bulunan senatoryumlarda yaşamaya zorlamıştı. Bu kişilerden birçoğu ya kürtaja zorlanmış ya da kısırlaştırılmıştı. 2001’e gelindiğinde ise Japonya’da bir mahkemenin aldığı karar üzerine dönemin Başbakanı Junichiro Koizumi, bu kişilerden özür dilemiş ve tazminat vermişti.