George Soros: Facebook ve Google bela!

George Soros'tan dikkat çekici sosyal medya eleştirisi: Toplumsal çevreyi sömürüyorlar... Facebook ve Google toplum için bela... Zihnin özgürlüğünü kaybetmemeliyiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ünlü hedge fon yöneticisi, 'liberal milyarder' George Soros, sosyal medya ile ilgili dikkat çekici biri açıklama yaptı. Bugüne dek çeşitli hükümetler tarafından 'sosyal medya üzerinden yayılan halk isyanlarını finanse etmekle' suçlanan Soros, 'Facebook ve Google'ın toplum için bir 'bela' olduğunu öne sürdü.

'DEMOKRASİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR'

Soros, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Facebook ve Google'ın 'yeniliğe engel haline geldiğini', topluma yönelik bir 'bela' teşkil ettiğini ve 'günlerinin sayılı olduğunu' savundu. "Maden ve petrol şirketleri fiziksel çevreyi sömürüyor; sosyal medya şirketleri toplumsal çevreyi sömürüyor" diyen Soros, sözlerine şöyle devam etti: "Bu durum özellikle kötü çünkü sosyal medya şirketleri insanlar farkında olmadan onların düşüncelerini ve davranışlarını etkiliyor. Bu durumun, özellikle de seçimlerin doğruluğu açısından, demokrasinin işleyişi üzerinde kapsamlı ve olumsuz etkileri var."

'ZİHNİN ÖZGÜRLÜĞÜ YİTİRİLİRSE YENİDEN EDİNİLEMEZ'

Soros, sosyal medya şirketlerinin 'demokrasiyi çarpıtmanın' yanı sıra 'dikkati manipüle ederek ve kendi ticari amaçlarına yönlendirerek kullanıcılarını aldattığını' söyledi. Macar-Amerikalı milyarder, sosyal medya şirketlerinin tedarik ettikleri hizmetlere kasıtlı olarak bağımlılık yarattığını' belirterek, bu durumu 'özellikle yetişkinler için çok zararlı' diye niteledi. Soros, "İnsanların dikkatini şekillendirme gücü giderek az sayıda şirketin elinde toplanıyor. John Stuart Mill'in 'zihnin özgürlüğü (freedom of mind)' diye tanımladığı şeyi ortaya koymak ve savunmak büyük çaba gerektiriyor. Bu bir kez kaybolursa, dijital çağda büyüyen insanların onu yeniden elde edememe ihtimali var. Bu da, geniş kapsamlı siyasi sonuçlara yol açabilir" diye konuştu.

'TOTALİTER KONTROL' UYARISI

Facebook ve Google gibi veri zengini şirketlerin devletlerle işbirliğine gitmesi gibi, Filipinler'de görülmeye de başlanan bir eğilim olduğuna dikkat çeken Soros, bu durumu 'daha da alarm verici' diye niteleyip sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durum, Aldous Huxley veya George Orwell'in bile tahayyül edemediği bir totaliter kontrol ağına yol açabilir."

'BELA' TANIMLAMASI YAPTI

Soros, tekelleşen sosyal medya şirketlerinin bir şekilde düzenlenmesi çağrısı yaparak, "İnternet tekelleri toplumu kendi davranışlarının sonuçlarından koruma eğilimine sahip değil, sahip de olmayacak. Bu durum onları bir belaya dönüştürüyor. Toplumu onlardan koruma görevi, düzenleyici yetkililerde. Günleri sayılı."

İLK YATIRIMCISI DA FACEBOOK'U ELEŞTİRMİŞTİ

Soros Davos'ta bu tezi savunan ilk kişi de değil. Bu yılki Davos toplantılarının ilk günlerinde, yazılım şirketi Salesforce'un CEO'su Marc Benioff da Facebook'un 'bağımlılık yapması ve zararlı olması' gerekçesiyle tıpkı bir sigara şirketi gibi regüle edilmesi gerektiğini savunmuştu. Facebook'un ilk yatırımcılarından Roger McNamee kasım ayında 'Facebook ve Google'ı kamu sağlığına tehdit' diye nitelemişti. (Dış Haberler)