KKTC'de Afrika gazetesine saldırı

KKTC yayın yapan Afrika gazetesini önünde toplananlar, gazetenin camlarını ve tabelasını kırdı. Bir grup gösterici meclis binasının çatısına çıkıp bayrak açtı. KKTC Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımızın yaptığı tüm girişimlere rağmen, gazetenin balkonuna, Cumhuriyet Meclisi’nin çatısına kadar çıkılabilmesi, daha vahim olayların da gelişebileceğinin göstergesi olmuştur" ifadelerine yer verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrika gazetesi taşlı saldırıya uğradı. Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, "Kuzey Kıbrıs’ta Madımak ruh halini yaşıyoruz" dedi. Aynı saatlerde milletvekilleri arasında gerginlik yaşanırken, meclis çatısına çıkan bir grup Türk bayrağı açtı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, olay yerine giderek, güvelik güçleriyle görüştü. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımızın yaptığı tüm girişimlere rağmen, gazetenin balkonuna, Cumhuriyet Meclisi’nin çatısına kadar çıkılabilmesi, daha vahim olayların da gelişebileceğinin göstergesi olmuştur" denildi. Olayların ardında iptal edilen koalisyon görüşmeleri daha sonra yapıldı.

'MADIMAK RUH HALİNİ YAŞYORUZ'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yayınlanan Afrika gazetesi, Türkiye'nin Kıbrıs ve Afrin harekatlarını "işgal" olarak nitelendiren manşeti nedeniyle gazete önünde toplanan kalabalığın taşlı saldırısına uğradı.

Sabah saatlerinde Afrika gazetesinin Lefkoşa’daki binasının önünde toplanan bir grup, sloganlar atıp basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasından sonra göstericiler içerisindeki bir grup gazete binasına saldırdı. Bazı göstericiler balkon tarafından Afrika gazetesinin olduğu daireye ulaştı ve gazetenin camlarını kırıp, gazete panosunu devirdi. Göstericiler binaya Türk bayrakları astı.

Bianet'e konuşan Afrika gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, Madımak ruh halini yaşadıklarını söyledi. Gazete önünde 200-300 kişi toplandığını, atılan taşlarla camların kırıldığını ifade eden Levent, çevre köylerden grupların gazeteye doğru yola çıktığı duyumunu aldıklarını söyledi. Levent, bina önündeki polislerin yetersiz kaldığını belirti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından önce kendilerine yönelik herhangi bir tepkinin olmadığını söyledi.

Bir grup gösterici balkon tarafından Afrika gazetesinin olduğu daireye ulaştı ve gazetenin camlarını kırıp, gazete panosunu devirdi. Göstericiler binaya Türk bayrakları yerleştirdi.

YEMİN TÖRENİNDE GERGİNLİK

Afrika gazetesinin binasına yapılan saldırının ardından KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde, yeni milletvekillerinin yemini sırasında gerginlik yaşandı. Sağ partilerin milletvekillerinin sözlü ve fiili olarak Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Doğuş Derya’ya saldırdığın belirtildi. Meclis binasının çatısına tırmanan bir grup gösterici de Türk bayrağı açtı.

Cumhuriyet Meclisi'nin çatısına çıkanlar bayrak açtı.

CUMHURBAŞKANI AKINCI OLAY YERİNE GİTTİ

KKTC Cumhurbaşkanlığı son yaşanan olaylarla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada yemin töreni için mecliste bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, saldırıyı öğrendikten sonra olay yerine gittiği aktarıldı. Güvenlik güçleriyle görüşen Akıncı'nın önleyici tedbir alınmasını istediği belirtildi.

Akıncı'nın Afrika gazetesinin manşetini onaylamadığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ancak beğenilmeyen görüşler karşısında şiddet eylemleri, vurup kırma ve linç girişimlerinin de asla kabul edilemeyeceğini ifade etmiştir. Kıbrıs Türk Halkının demokratik kültürünün, beğenilmeyen rahatsız edici en aykırı fikirlere karşı dahi linç girişiminde bulunulmasını değil, fikirlerle mücadele edilmesinden oluştuğunu anımsatan Cumhurbaşkanımız, KKTC Cumhurbaşkanı olarak, görüş ve fikirleri ne olursa olsun ülkenin bir gazetesinin hedef haline getirilmesini tasvip etmesinin de asla söz konusu olmadığını da belirtmiştir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan hedefe koydu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı savunduCumhurbaşkanı Erdoğan hedefe koydu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı savundu

'DAHA VAHİM OLAYLARIN YAŞANABİLECEĞİNİN GÖSTERGESİ'

Afrika gazetesinin balkonu ve meclis çatısına çıkılmasının vahim olayların yaşanabileceğinin göstergesi olduğu ifade edilen açıklamada, "Dün ve bugün Cumhurbaşkanımızın yaptığı tüm girişimlere rağmen, gazetenin balkonuna, Cumhuriyet Meclisi’nin çatısına kadar çıkılabilmesi, daha vahim olayların da gelişebileceğinin göstergesi olmuştur. Cumhurbaşkanımız bu çerçevede, polis güçlerinin bu tür olaylarda daha etkili olmasının önemini bir kez daha vurgulamayı gerekli görmektedir” denildi.

Sosyal medyada şiddet olaylarına tepki gösteren paylaşımlar yapılıyor. Bazı grupların, bu akşam için Afrika gazetesiyle dayanışma çağrısı yaptığı belirtildi.

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ ÖNCE İPTAL EDİLDİ, DAHA SONRA YAPILDI

Olaylar nedeniyle dört partinin gerçekleştireceği, dörtlü koalisyon hükümeti görüşmeleri iptal edildi. Fakat daha sonra sonra bu görüşmeler liderler düzeyinde gerçekleştirildi.

Kıbrıs medyasına yansıyan son bilgilere göre toplantı sonrası basının sorularını yanıtlayan liderler, koalisyon görüşmeleriyle ilgili bilgi vermekten kaçındı. HP Lideri Kudret Özersay, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın parti liderlerini dinledikten sonra kendisinin karar vereceğini ifade ederek “Bizim bu konuda çok şey söylenmemiz doğru olmaz” dedi. DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da, koalisyon çalışmalarıyla ilgili “Benim bu konuda bir söz hakkım yok. Yarın Cumhurbaşkanı’na sorun” diye konuştu.

RUMLAR BM'YE BAŞVURDU

Yaşanan olayların ardından Kıbrıs Rum Kesimi de harekete geçti. Afrika gazetesi önünde yaşanan protesto eylemlerini BM daimi temsilcilerine şikayet etti. Rum hükümeti, Kuzey Kıbrıs’taki ifade ve basın özgürlüğünün korunması için BM yetkililerine harekete geçme çağrısında bulundu.

Konunun Dışişleri Bakanlığı tarafından da Avrupa’daki basın özgürlüğüyle ilgili kurumlara ve kişilere iletileceği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı, yaşanan eylemleri kaygı verici olarak nitelendirerek yaşananlardan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını sorumlu tuttu.