'SDG'li ordu Kürtleri Şam ve Ankara'dan koruyacak'

Üst düzey PYD'li yetkili Fevziye Yusuf: ABD'nin kuracağı sınır gücü bizi Türkiye ve Suriye yönetiminden koruyacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolündeki bölgeyi koruma amacıyla bir sınır güvenlik gücü oluşturma kararı tartışma yaratırken, Suriyeli Kürt siyasetçilerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. PYD'nin üst düzey isimlerinden Feviye Yusuf, ABD destekli yeni gücün kendilerini Ankara ve Şam'dan gelen artan tehditlere karşı koruyacağını savundu.

Reuters ile bir söyleşi yapan Yusuf, iç savaşa siyasi çözüm bulunamayan bir ortamda kendilerini korumaları gerektiğini belirterek, "Türkiye devletinden tehditler var. Rejim de saldırma niyetini birçok defa ilan etti. Herhangi bir saldırıyı engellemek için bizim bölgelerimiz ile diğerleri arasındaki sınırı koruyan caydırıcı bir güç olmalı" dedi.

8 soruda: SDG'li yeni ordu8 soruda: SDG'li yeni ordu

Bölgenin IŞİD'in yenilgiye uğratılması sonrası 'kolayca istikrar bulacak gibi görünmediğini' söyleyen Yusuf, "Suriye'de siyasi bir çözüme varılana dek bu bölgelerin korunması gerekiyor. Şu an hiçbir garanti yok. Bu güçler Suriyeli olacak ve Suriye topraklarını saldırganlara karşı koruyacak" diye konuştu. Yusuf, Amerikan askeri desteğinin Kürtlerin kontrolündeki bölgede güvenliği pekiştireceğini, bombalı saldırıları engelleyeceğini ve IŞİD'in canlanmasını önleyeceğini savundu.

'ABD SİYASİ ÇÖZÜMDEN ÖNCE GİTMEYECEK'

Yusuf, geçen hafta Suriye'de görüştüğü ABD Dışişleri temsilcilerinin, Amerikan askerlerinin siyasi çözüm bulunmadan bölgeyi terk etmeyeceğini söylediğini de aktardı. Yusuf'un aktarımına göre, Amerikalı yetkililer Suriye'deki diplomatik sürece Kürtler dahil tüm tarafların katılması gerektiğini vurguladı.

NE OLMUŞTU?

ABD liderliğindeki IŞİD'le mücadele koalisyonundan pazar günü yapılan açıklamada, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolündeki bölgenin sınırlarının korunması amacıyla 30 bin kişinin katılacağı bir sınır gücünün kurulacağı belirtilmişti. Açıklamada, bu gücün Türkiye ve Irak sınırlarının yanı sıra SDG ile Suriye ordusu arasında fiili sınır olan Fırat Nehri boyunca konuşlanacağı bilgisi verilmişti.

Bu güce 'Sınır Güvenlik Gücü (Border Security Force - BSF)' adı verilecek. Koalisyon, 30 bin kişinin yarısının SDG üyelerinden oluşacağı, diğer yarısı için de asker toplama işlemlerinin sürdüğünü duyurdu. (Dış Haberler)