Avrupa emekçileri Paris'te anıldı

Fransa'da düzenlenen emek tarihi konferansında sömürge ülkelerindeki emekçiler mercek altına alındı. Konferansa, 32 ülkeden 356 konuk katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da 2 ve 4 Kasım 2017 tarihleri arasında Avrupa Emek Tarihi Ağı Konferansı düzenlendi. Konferansa 32 ülkeden 356 konuk katıldı.

Bu yıl ikincisi yapılan emek tarihi üzerine yapılan oturumlara İspanya, İngiltere , Hollanda, İsviçre gibi ülkelerden 11 farklı toplumal tarih ağı hazır bulundu.

MEMLEKETE VE GERÇEKLERE DÖNÜŞ

Toplantıda çok sayıda ilgi çekici konu başlığında atölyeler yapıldı. Konuşmalardan birinin başlığı özgür olmayan emekçilerdi. Bu bölümde zoraki çalıştırılan mahkumlar, köleler ve İngiliz gemilerinde çalıştırılan Hintli tayfalar (lascarlar) anlatıldı. İngiltere'de özellikle kraliyete ait olan tersane inşaat zorla çalıştırılan emekçiler kullanılıyor. Bu arada örneğin Hindistan'da İngiliz nüfusun yarısına tekabül eden bir işçi sınıfı orada hizmetçilere erişim dahil çok sayıda imtiyazdan yararlanabilirken İngiltere'ye geri döndükten sonra bu haklarından muaf oldukları için ülkelerinde ait oldukları sınıfın gerçekleriyle yüzleşmek zorunda kalıyorlar.

İspanya Bask Bölgesi Üniversitesi'nden Pilar Pérez-Fuentes ise Küba'da 1861 yılındaki nüfus sayımı verilerini toplayarak beyaz olmayan kadınların 1886 yılında kölelik kaldırılmadan önceki ve sonraki yıllarda beyaz olmayan ırklardan kadın emekçilerin yaşadıkları hanelerde etkin olabilmelerinin nasıl engellendiğini ortaya koydu.

SOL PARTİLER SÖMÜRGE KONUSUNU ES Mİ GEÇTİ?

Konferansta değinilen son konulardan biri de ülke siyasetlerinin sömürgecilikle olan ilişkileriydi. I. Dünya Savaşı'nın sonlarında devlet Sovyetler Birliği'ndeki rejimi devirmeyi hedeflerken ordu içinde irili ufaklı isyanlar başlamıştı. Ordu komutanlarının isyanları bastırmak için farklı etnik grupların varlığını manipüle etme gayretleri içine girdikleri görülüyor. İngiltere'de ise kendini sol bir parti olarak tanımlayan İşçi Partisi'nin de iki dünya savaşı arasındaki dönemde sömürge meselesini ve kendi ülkesinin kolonilere yaklaşımı başlığını geçiştirdiği gözlemleniyor.

Konferansın son günü ise Paris'te bir Emek tarihi Turu yapıldı. Turda 1848 Devrimi sırasında barikat kurulan sokaklar 1944 yılının Ağustos ayında Naziler direnmek için grev başlatılan bölgeler geziye dahil edildi. Tur duyurusunun tanıtım metninde Paris sokaklarının 1848'ten 1871'e kadar barikatlarla dolu olduğu ve 1944'te Nazilere karşı başlayan emekçi direnişinin 1960'lara kadar etkinliğini koruduğu vurgusu yapılıyor.