Yunanistan'da bağlanan gemi AB kara listesinde

Mersin Limanı'ndan çıktıktan sonra Yunanistan güvenlik güçleri tarafından durdurularak limana çekilen 'Andromeda' adlı geminin AB'nin kara listesinde olduğu ortaya çıktı. Patlayıcı yapımında kullanılan malzeme taşıyan geminin Yunanistanlı sahibi Theodoros Rellos, geminin Türkiye vatandaşları tarafından kiralandığını söyledi. Gemiyi AB yetkilileri Yunanistan'la birlikte incelemeye aldı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan mercilerinin Girit açıklarında durdurduğu ambarında patlayıcı imalatında kullanılan malzemeler bulunan geminin uluslararası alanda Türkiye’yi zor durumda bırakabileceği belirtiliyor.

Avrupa Birliği yetkilileri ile işbirliği içerisinde 'Andromeda' inceleme altına altına alan Yunanistan istihbaratı ve güvenlik birimleri  yeni bilgilere ulaştı.

İLK KEZ 2019 YILINDA DURDURULDU

'Andromeda' isimli geminin 2015 yılından beri Atina’nın radarında olduğu kaydediliyor. Yunanistan güvenlik güçleri gemiyi ilk kez 2015 yılında İyonya Denizi’nde durdurmuş ve gemide patlayıcı yapımında kullanılan maddeler bulunmuştu. O tarihten itibaren bu gemi A.B.’nin kara listesine alınmıştı.

Geçen pazartesi 'Andromeda' Girit açıklarında tespit edildi. Güvenlik kaynaklarının verdiği bilgilere göre gemide 29 konteyner bulunmaktaydı. Bu konteynırlar patlayıcı imalatında kullanılacak malzemelerle doluydu.

Andromeda, dün Kıbrıs ve Libya açıklarında şüphe uyandırıcı bir rota takip etmeye başladı. Sonrasındaysa Girit’in Ayios Nikolaos limanına demirledi. Limana varışından sonra Yunanistan mercileri gemiye operasyon yaptı. Sonrasında gemi Yunanistan Sahil Güvenliği'nin gözetiminde Heraklion Limanı’na çekildi.

PATLAYICI MADDE VE GAZ YÜKLÜ

Heraklion’da geminin ambarında yapılan araştırmalar 29 konteynırın ANFO tipi patlayıcı madde, patlayıcı imalatında kullanılan maddeler ve gaz içerdiğini gösterdi.

Girit’te yapılan araştırmalar geminin Mersin Limanı’ndan hareket ettiği bilgisini netleştirdi. Güvenlik birimlerinden edinilen bilgilere göre eeminin nihai durağı Cibuti ve Umman idi. Tehlikeli maddelerle ilgili olarak gemi kaptanının gerekli belgelerinin olduğu kaydediliyor. Ancak, Yunanistan güvenlik mercileri bu belgeleri önemsemeyerek gemi kaptanı ve mürettebatını sorguya çekti.

ROTA LİBYA'NIN MİSRATA LİMANI

Gemi mürettebatının ifadesine göre Andromeda'nın son durağı Arap yarımadası ve Afrika değildi. Gemi tehlikeli patlayıcı maddeleri Libya’nın Misrata Limanı’na taşımaktaydı. Bu bilgi Yunanistan Sahil Güvenliği’nin resmi açıklamasına da girdi.

Araştırmalar ve sorgular neticesinde Andromeda, Girit’te bağlanırken 8 kişilik mürettebatı göz altına alındı. Mürettebatta Hindistan, Ukrayna ve Arnavutluk vatandaşları bulunmakta.

Yunanistan mercileri, ABD’nin ve uluslararası makamların son dönemde Türkiye’nin bölgedeki çatışmalarda oynadığı role atıflarını hatırlatarak Andromeda  olayının önümüzdeki dönemde Türkiye'yi diplomatik arenada zor durumda bırakabileceği uyarısında bulunuyor.

TÜRKİYE VATANDAŞLARI TARAFINDAN KİRALANDI'

Konu ile ilgili Yunanistan basınına konuşan Andromeda'nın Yunanistanlı sahibi Theodoros Rellos geminin Türkiye vatandaşları tarafından kiralanmış olduğunu belirtiyor.

Rellos şunları söylüyor: “25 Kasım’da gemi Suez’deydi. Cibuti’ye geçmek için hazır durumdaydı. Türkiyeli kiralayıcılar ise kanala ve bize gerekli ödemeyi yapma niyetinde değildi. Bu şekilde şirketimiz bir oyunun parçasına dönüştü. 25 Kasım’dan beri gemi Doğu Akdeniz’de dolanmakta ve tehlikeli yükü nedeniyle hiçbir yere gidememekteydi.”