BM: İran'da gözaltına alınanlara işkenceden kaygılıyız

BM, 'İran'da eylemler sırasında gözaltına alınanların akıbetinden endişeli olduğunu' açıkladı. Gözaltına alınan kişi sayısının henüz netlik kazanmadığı iddia ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) İran Raportörü Esma Cihangir, geçtiğimiz günlerde ülkede hayat pahalılığı ile başlayıp hükümet karşıtı gösterilere dönüşen eylemlerde gözaltına alınanlara işkence yapıldığından kaygı duyduğunu söyledi. Cihangir, "Korku iklimi İran'ın sınırları dışına taştı" dedi.

Cihangir "İnsanlara haklarını vermek üzere bir tür anlaşmaya varılmazsa, durum İran hükümeti açısından da hiç rahat olmayacak. Çünkü hükümet birçok açıdan baskıcı. Ülke içinde kendilerini ifade eden İranlılarda gördüğüm korku iklimi çok korkunç" diye konuştu.

Cihangir, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bence Ruhani insanların haklarının ihlal edildiğini anlıyor. Yardımcı olmaya çalışıyor ancak sistem öyle ki, seçilmiş bir cumhurbaşkanı bile ülkedeki seçilmemiş güçlerin baskısına maruz kalıyor."

GÖZALTI SAYISI NE DEĞİL İDDİASI

Resmi verilere göre İran'da gösterilerin ardından gözaltına alınanların sayısı yaklaşık 1000. Ancak bu sayının çok daha fazla olduğuna inanılıyor. Reformcu milletvekillerinden Mahmud Sadıki 3700 kişinin gözaltında olduğunu söyledi. İranlı yetkililer ise gözaltına alınanların çoğunun serbest bırakıldığını söylüyor. (BBC)