Puigdemont Katalonya'yı Brüksel'den yönetebilir

Görevden alınan bağımsızlık yanlısı lider Puigdemont Katalonya'yı yeniden yönetebilir. Brüksel'de bulunan Puigdemont'un yönetimini oradan yapacağı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Katalan lider Carles Puigdemont'un bağımsızlık yanlısı Katalan Avrupa Demokratik Partisi (PDeCAT) ile Katalonya Demokratik Uyuşma'nın (CDC) oluşturduğu "Katalonya İçin Birlikte" (Junts per Catalunya) koalisyonu,  Özerk Katalonya Bölgesi’nin görevinden alınan lideri Carles Puigdemont’a koltuğunu geri vermek üzere anlaştı.

"Katalonya İçin Birlikte" (Junts per Catalunya) koalisyonu ve Halk Birliği Adaylığı Partisi (CUP) 135 üyeli Katalonya Parlamentosu'nda toplam 66 sandalye elde etmişti.  İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da, yasalar çerçevesinde kaldıkları sürece yeni Katalonya hükümetiyle diyalogu sürdürmeye hazır olduklarını söylemişti.

MECLİS TOPLANTILARINA BRÜKSEL'DEN KATILABİLİR

Katalan Haber Ajansı’nda yer alan habere göre Puigdemont Katalonya’yı, hapse girmemek için gittiği Brüksel’den, Meclis toplantılarına video konferansla katılarak ya da bir meclis üyesinin onu temsil etmesi yoluyla yönetmeye çalışacak.

Onu yeniden liderlik koltuğunu vermek üzere anlaşan partiler bu nedenle, Puigdemont'un görev yeminini video konferansla edebileceğini veya bir meclis üyesi Puigdemont’u temsil edebileceğini öngörüyor.

Rajoy, iki hafta önce Puigdemont’un görev yeminini Brüksel’den yapmaya kalkmasının “saçma” olduğunu söylemiş, “Bu hukuki bir mesele bile değil; sağduyuyla ilgili bir konu” demişti. Meclis'te konuya ilişkin oturumun 17 Ocak’ta yerel saatle 11:00’de gerçekleştirilmesi, yeni temsilcilerin ve parlamento başkanının da o gün göreve getirilmesi bekleniyor. (DHA)