Kaliforniya'da sel felaketi: En az 13 ölü

Kaliforniya'da yaşanan sel felaketinde en az 13 kişi öldü, 20 kişi kayıp. Santa Barbara'da 300 kişi mahsur kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Kaliforniya eyaletinin güneyinde meydana gelen sel ve toprak kayması felaketinde en az 13 kişi öldü, 20 kişi de kayıp. Sel felaketinde ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Toprak kayması nedeniyle Los Angeles yakınlarındaki yerleşim yerleri tahliye edildi. Haftalarca süren yangınların sahil şeridi boyunca toprağı tutan bitki örtüsünü tahrip etmesinin heyelanda rol oynadığı belirtildi.

SANTA BARBARA'DA TAHLİYE ÇAĞRISI

Salı günü bastıran şiddetli yağışlar nedeniyle Los Angeles'in kuzeyindeki Santa Barbara'da oturanlara bölgeyi gönüllü olarak tahliye etmeleri çağrısında bulunuldu. Bu bölgede yaşayanlar Aralık ayında da orman yangınları nedeniyle tahliye edilmişti. Santa Barbara itfaiyesinden yapılan açıklamada, tahliye çağrısına bölge sakinlerinin sadece yüzde 15 kadarının uyduğu belirtildi. Santa Barbara'nın doğusundaki Romero Kanyonu'nda 300 kişilik bir nüfus mahsur kaldı. Polis, afet bölgesinin I. Dünya Savaşı dönemindeki muharebe alanlarına benzediğini söyledi.

Montecito kentindeki kurtarma çalışmaları sırasında çamur ve moloz yığınları arasından çok sayıda kişi kurtarıldı.  Orman yangınları sırasında hasar gören evlerin önemli bölümünün de sellerde yıkıldığı açıklandı. Metrelerce yükseklikteki çamur yığınları Kaliforniya'nın kuzey güney istikametindeki önemli bağlantı yollarından 101 numaralı otoyolun kapanmasına yol açtı.

Yağışlardan önce esen şiddetli fırtınanın yol açtığı tahribat arama ve kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor. Kısmen sular altına kalan yolları yıkılan ağaçların da kapattığı ve otobanın 50 kilometrelik bölümünde ulaşım sağlamadığı bildirildi.

Los Angeles'in banliyölerinden Burbank'ta da toprak kayması nedeniyle birçok araç çamurların altında kaldı, evler yıkıldı ve gaz boruları tahrip oldu. Resmi makamlarca bölgenin tahliye edilmesine karar verildi. Los Angeles havalimanının sular altında kalan bölümü kapatıldı. Meteoroloji uzmanları, şiddetli yağış ve fırtınanın süreceğini tahmin ediyor. (Dış Haberler)