Haşdi Şabi Suriye sınırına konuşlanıyor

Irak'ın tartışmalı milis gücü Haşdi Şabi, Suriye tarafından ateş açılması sonrası sınıra konuşlandırıldı. Irak ordu sözcüsü, durumun geçici olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta IŞİD'le mücadele için kurulan ve Sünniler ile Kürtlere karşı insan hakları ihlalleriyle tartışma yaratan İran destekli Haşdi Şabi, Irak-Suriye sınırına konuşlanıyor. Haşdi Şabi komutanlarından Kasım Mesleh, son üç günde Irak'ın sınır güvenlik güçlerine Suriye içinden ateş açılması sonrası böyle bir karar alındığını söyledi.

Mesleh, "Irak sınır korumalarında füzelerle saldırılması ve güvenlik güçlerinin desteğe gelmekte gecikmesi üzerine, Haşdi Şabi'nin 13'üncü tugayı sınıra konuşlandırıldı ve saldırının kaynağını hedef aldı" dedi. Haşdi Şabi komutanı 'düşmanın herhangi bir saldırısının veya hareketinin püskürtüleceğini' belirterek, "Burası Haşdi Şabi'nin görev alanı dahilinde değil ama bütün güvenlik güçlerine destek vermek bizim görevimiz" diye konuştu.

9 soruda Haşdi Şabi9 soruda Haşdi Şabi

Irak ordu sözcülerinden Tuğgeneral Yahya Resul da bu durumu doğruladı. Reuters'a konuşan Resul, Haşdi Şabi'nin geçici olarak bölgeye konuşlandırıldığını ve bunun normal olduğunu söyledi. Resul Irak güçlerinin Rusya destekli Suriye ordusu ve Haşdi Şabi'nin yanı sıra ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri ile de koordinasyon halinde olduğunu ekledi.

Açıklamalarda, Suriye tarafından Irak'a ateşi kimin açtığı belirtilmedi. Ancak uzmanlar, Irak-Suriye'de sınırındaki kent merkezlerinde kontrolü kaybeden IŞİD'in hayatta kalan militanlarının gerilla taktiklerine başvurmasını bekliyor. (Dış Haberler)