ABD'den BM'ye Kudüs tehdidi: Trump sizi izliyor

BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin veto ettiği Kudüs karar tasarısı Türkiye ve Yemen'in talebiyle BM Genel Kurulu'nda oylanacak. ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in, perşembe günü Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda yapılacak Kudüs oylaması öncesi diğer diplomatlara e-posta göndererek karara karşı oy kullanmamaları konusunda üstü kapalı tehdit ettiği öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararına karşı Birleşmiş Milletler nezdinde sürdürülen girişimlere bir yenisi daha eklendi. BM, Trump'ın Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıması kararını geri çekmesi çağrısını içeren karar tasarısını yarın oylayacak.

ABD merkezli Foreign Policy dergisi, BM'de yapılacak oylama öncesi ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in BM diplomatlarına attığı e-postayı elde etti. Habere göre Haley, ABD'nin Kudüs kararına karşı Genel Kurul'da aleyhte bir karar alınmaması için üstü kapalı tehdit içeren ifadeler kullandı ve ülkelerin Kudüs'le alakalı verdiği oyları Başkan Trump'a rapor edeceğini belirtti.

'BU KONUDAKİ OYLARI NOT EDECEĞİZ'

Buna göre Haley e-postada "Oyunu vermeyi düşünürken Başkan'ın ve ABD'nin bu oyu kişisel bir mesele olarak algıladığını bilmeni istiyorum. Başkan oylamayı yakından takip edecek ve benden bize karşı oy kullanan ülkelerin raporunu istedi. Bu konuda bütün oyları not edeceğiz" ifadelerine de yer verdi. Haley ayrıca mesajında ABD'nin diğer ülkelerden büyükelçiliklerini Kudüs'e taşımalarını beklemediklerini ancak 'uygun olanın bu olduğunu düşündüklerini' de vurguladı.

'ABD İSİMLERİ BİR KENARA YAZACAK'

ABD'li diplomat, Twitter'daki son mesajında da attığı e-postadakine benzeyen ifadeler kullandı. Haley"BM'de bizden her zaman daha fazlasını yapmamız ve vermemiz istendi. O nedenle ABD halkının isteğiyle büyükelçiliğimizn nerede olacağıyla ilgili bir karar alırken yardım ettiklerimizin bizi hedef almasını beklemiyoruz. Perşembe günü seçimimizi eleştiren bir oylama olacak. ABD isimleri bir kenara yazacak" ifadelerini kullandı. (Kaynak: Sputnik)