Macron'dan 'Tek Gezegen Zirvesi'nde Trump'a eleştiri

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Paris'te düzenlenen 'Tek Gezegen Zirvesi' nedeniyle yaptığı açıklamalarda ABD Başkanı Trump'ı eleştirdi: "ABD, Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nı imzalamıştı. Bir ülkenin kendi başına böyle bir anlaşmadan ayrılma kararı alması ve diğerlerini yeniden müzakereye zorlaması çok saldırgan bir davranış."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Paris İklim Anlaşması’nın yıldönümünde 'Tek Gezegen Zirvesi' (One Planet Summit) düzenleniyor. Bugün başlayan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğini yaptığı zirveyle, Paris Anlaşması hedeflerinin hayata geçirilmesine yardımcı olmak hedefleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, zirve öncesi Paris İklim Anlaşması'nın ikinci yıl dönümünde, zengin ülkelere ve dünya çapında çalışan firmalara küresel ısınmayla mücadeleye daha fazla katkıda bulunma çağrısı yaptı. Macron yoksul ülkelere küresel ısınma nedeniyle yaşadıkları sorunları aşabilmeleri için daha fazla destek olunması gerektiğini de vurguladı.

CBS haber kanalına konuşan Macron, ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilmesinin alarm çanlarının çalmasına neden olduğunu belirtti. Macron "Eğer harekete geçmez; üretim, yatırım ve davranış şeklimizi değiştirmezsek, milyarlarca kurbanın sorumlusu olacağız" şeklinde konuştu.

'TRUMP'IN KARARINI GÖZDEN GEÇİRECEĞİNİ UMUYORUM'

Haziran ayında Paris İklim Değişikliği Anlaşması'ndan çekilme kararı alan ABD Başkanı Donald Trump'ın bu kararını tekrar gözden geçireceğini umduğunu belirten Macron, şöyle dedi:

"ABD, Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nı imzalamıştı. Bir ülkenin kendi başına böyle bir anlaşmadan ayrılma kararı alması ve diğerlerini yeniden müzakereye zorlaması çok saldırgan bir davranış. Bunu söylediğim için çok üzgünüm ama maalesef gerçekler bunlar."

ABD Başkanı Trump'ın yeniden müzakerelere açık olmasının bir şey değiştirmeyeceğini de söyleyen Macron, "Anlaşmayı imzalayan 190 ülkeyle tekrar müzakereye girmek benim için yapılabilecek bir şey değil. Üzgünüm ama yapamam. Müzakerelere açık değiliz fakat Trump Paris Anlaşması'na geri dönmeye karar verirse biz buradayız" dedi.

50 ÜLKE LİDERİ KATILIYOR

Paris'teki zirveye 50 ülkeden liderlerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, girişimciler, özel şirketler ve bilim adamları katılıyor. Zirveye yaklaşık 4 bin kişi davet edildi. ABD ise zirvede büyükelçi düzeyinde temsil ediliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekileceğini duyurmasının ardından yaz aylarında zirve için çağrıda bulunmuştu.

Zirveden iki yıl önceki gibi uluslararası bağlayıcılığı olan bir anlaşma çıkması ise beklenmiyor. 190'dan fazla ülke tarafından 2015'te onaylanan Paris İklim Anlaşması, sera gazı emisyonunu 2030'a kadar 56 milyar ton düşürmeyi hedefliyor. Bu hedefle küresel sıcaklık artışının yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutulması planlanıyor. (DW Türkçe/DHA)