Putin Türkiye ziyaretinden önce Suriye'ye gitti!

Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin, bugün gerçekleştireceği Ankara ziyareti öncesinde Suriye'ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Putin, Hımeym Hava Üssü'nde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüştü; Suriye'den asker çekeceklerini de açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'ya bugün resmi ziyarette bulunması beklenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bölge ziyaretindeki ilk durağı Suriye oldu. Yanına Savunma Bakanı Sergei Şoygu'yu da alan Putin, Lazkiye'deki Rus hava üssü Hımeym'de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la bir araya geldi.

Tass ajansı, Putin'in Suriye'deki Rus askeri üssünü ziyaret ettiğini duyurdu.

ASKER ÇEKME EMRİ

Putin bu ziyarette Suriye'den asker çekme emri verdiğini de açıkladı. Rus lider, "Savunma Bakanı (Sergey Şoygu) ve Genelkurmay Başkanı'na (Valeriy Gerasimov) Rus güçlerinin, daimi konuşlanma noktalarına geri çekilmeye başlanması emrini veriyorum" dedi. Rusya Devlet Başkanı, Hımeym Hava Üssü ve Tartus Deniz Üssü'ndeki faaliyetlerinin devam edeceğini ekledi.

Putin Hımeym üssünde yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun sadece iki senede en güçlü uluslararası terörist grupları etkisiz hale getirdiğini de söyledi. Putin, 'teröristlerin bir daha kafalarını çıkarmaya cesaret etmeleri halinde Rusya'nın onları en güçlü şekilde vuracağını' da belirtti.  belirtti.

'TÜRKİYE VE İRAN'LA BARIŞ SÜRECİNİ BAŞLATMAK İSTİYORUZ'

Putin Esad'la olan görüşmesinde ülkenin bir Ulusal Diyalog Kongresi oluşturabileceğini temenni ettiğini, bu konuyu bugün ziyaret edeceği Türkiye ve Mısır'la da görüşeceğini söyledi. Rusya devlet başkanı, Suriye'deki barış sürecini başlatmak için Türkiye ve İran'la çalışmak istediğini, bu iki ülkenin de katılımıyla Suriye'de barışçıl bir yaşam ve siyasi süreci işletebileceklerini umduğunu belirtti.

Putin'in 22 Kasım'da Soçi'de düzenlediği üçlü Türkiye-İran-Rusya zirvesi öncesinde de Beşar Esad'ın Rusya'ya sürpriz ziyaret düzenlemesi dikkat çekmişti. (Dış Haberler)