Netanyahu: AB de Kudüs'ü başkent olarak tanıyacaktır

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD'nin Kudüs kararının ardından Brüksel'i ziyaret ediyor. Netanyahu, Avrupa ülkelerinin de gelecekte Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının Avrupa Birliği'nde de karşılık bulacağını öne sürdü. Netanyahu Brüksel'de yaptığı açıklamada Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin çoğunun zaman içinde Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını ve elçiliklerini taşıyacaklarını iddia etti.

Netanyahu, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile ortak basın toplantısında "Henüz bir uzlaşmamız olmasa da, bunun gelecekte gerçekleşeceğine inanıyorum. Avrupa ülkelerinin hepsinin veya büyük çoğunluğunun elçiliklerini Kudüs'e taşıyacağına, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağına ve bizimle güvenlik, refah ve barış için derin temas kuracağına inanıyorum" iddiasında bulundu.

Netanyahu Filistinlilerin de artık 'Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının zamanının geldiğini' öne sürerek, Trump'ın açıklamasını 'gerçekliği tanımak' olarak niteledi. Netanyahu, "Bence Trump'ın yaptığı gerçekleri dürüstçe masaya koymaktı. Barış, gerçek üzerinde temellenir. Barış, gerçekliği tanımaktır ve bence Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğu gerçeği gayet açık" diye konuştu. İsrail Başbakanı, 'Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması' halinde barışın teşvik edilebileceğini de savundu.

'ABD YENİ BARIŞ GİRİŞİMİ BAŞLATACAK'

Netanyahu, ABD'nin de bu hamlesinden sonra Ortadoğu'da yeni bir barış planı açıklayacağını söyledi. İsrail Başbakanı, "Barışa bir şans vermeliyiz. Bize ne sunulacak ve bununla barışa ulaşabilecek miyiz,  görmemiz lazım" dedi.

MOGHERINI TAVIR DEĞİŞTİRMEDİ

Mogherini ise ortak basın toplantısında İsrail Başbakanı ile aynı fikirde görünmüyordu. AB yetkilisi, iki devletli çözüme bağlı olduklarını ve 'Kudüs üzerinde uluslararası uzlaşmaya saygı duymaya devam edeceklerini' vurguladı. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'la da barış konusunda görüşeceğini belirten Mogherini, Ürdün'deki barış görüşmelerini de desteklediklerini söyledi.

AB yetkilisi, Avrupa'dakiler dahil Yahudilere yönelik bütün saldırıları kınadıklarını da vurguladı.

AB, Trump'ın Kudüs'ü tanıdığını ilan etmesi sonrasındaki ilk açıklamasında "Ciddi biçimde endişeliyiz" ifadelerini kullanmış, Kudüs'ün kurulması planlanan bağımsız Filistin devleti ile İsrail'in ortak başkenti olması gerektiği tezini savunmuştu. (Dış Haberler)