Myanmar yakutuna Arakan boykotu

Myanmar’da, Arakan Müslümanlarına yönelik uygulamaları bazı mücevher firmalarının boykotunu getirdi. Ünlü Cartier firması ülkeden değerli taş alımını durdurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arakan Müslümanlarına yönelik şiddet olaylarına mücevher firması Cartier de destek verdi. Myanmar’dan alınan yakut, safir gibi değerli taşların, Arakanlılara yönelik ‘soykırımın’ finansmanına katkıda bulunduğuna ilişkin yürütülen bir kampanyaya katılan Cartier, Facebook hesabı üzerinden değerli taş alımını durdurduklarını açıkladı.

Vatan'ın haberine göre; sosyal medyada devam eden kampanyalar sonucu Tiffany de, bir süredir Myanmar’dan yakut almayı reddediyordu. Uluslararası Kampanya adlı sivil toplum örgütünün üyeleri, Cartier’in ardından Bulgari firmasının da Myanmar’la ticareti sona erdirmesi için çalışmalarda bulunacaklarını belirtti.

'MADENLER GENERALLERİN ELİNDE'

Myanmar’ın önemli gelir kaynakları arasında yer alan değerli taş ticaretini, ordunun üst düzey isimlerinin yürüttüğü iddia ediliyor. Aktif madenlerin ve değerli taş müzayedelerinin generallerin denetiminde olduğu söyleniyor. Sektör uzmanları ve modacılar, Myanmar’dan ithal edilen yakut ve safirlere son yıllarda büyük bir talep oluştuğunu belirtiyor. Temmuz ayında gerçekleştirilen Paris Moda Haftası’nda Myanmar menşeili taşlardan üretilen mücevherler yoğun ilgi görmüştü.