Trump Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail dışında tüm dünyanın tepki gösterdiği karardan geri adım atmadı; Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı. İsrail kararı memnuniyetle karşılarken, Filistin Yönetimi'nden "Reddediyoruz" tepkisi geldi. BM, Fransa ve Mısır tepki gösterirken, İran 'uluslararası hukuk' uyarısı yaptı. İlk diplomatik tepki ise Fas'tan geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı. Tüm dünyanın tepkisini çeken bu karar ABD'nin on yıllardır devam eden resmi politikasından keskin bir kopuşa işaret etmekle beraber, Trump'ın iç politikada zor duruma düştüğü bir zamanda bir seçim vaadini yerine getirmesi anlamına da geliyor.

Trump konuşmasında, Kudüs'ün modern İsrail hükümetinin merkezi olduğunu savundu; İsrail'in kendi başkentini belirleme hakkı olduğunu öne sürdü. Bu kararın barış için gerekli ve gecikmiş olduğunu savunan Trump, konuşmasının ardından Kudüs'te yeni bir büyükelçilik yapılması için gerekli belgeleri de imzaladı. ABD'nin İsrail büyükelçiliğinin altı ay içinde Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması bekleniyor.

Kudüs kararına tepki yağdı: Filistin davası ölmeyecekKudüs kararına tepki yağdı: Filistin davası ölmeyecek

'İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME DESTEK SÜRÜYOR'

Trump tepkilerin önünü almak için konuşmasında ABD'nin iki devletli çözümün hâlâ arkasında olduğunu da savundu; İsrail'in Doğu Kudüs'teki egemenliğinin sınırlarının nihai statü görüşmeleriyle belirleneceğini söyledi. Trump, El Aksa ve Haremüşerif'te statükonun sürmesini istediğini de belirtti. Trump, Kudüs kararı konusunda kabinesini bilgilendirirken İsrail'in başkenti olarak açıklanmasının, gecikmiş bir karar olduğunu söyleyerek "Çok daha önceden almamız gereken bir karardı" dedi.

Ancak işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Filistinlilere BM kararıyla vaat edilen devletin başkenti olması öngörülürken, ABD'nin bu kararının barış çabalarına olumsuz etki etmesi bekleniyor.

NETANYAHU: TARİHİ DÖNÜM NOKTASI

İsrail'den ilk tepki ise Başbakan Benyamin Netanyahu'dan geldi. Netanyahu, kararı 'tarihi bir dönüm noktası' olarak niteledi.

MAHMUD ABBAS: REDDEDİYORUZ

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ise ilk açıklamasında kararı kınadıklarını ve reddettiklerini söyledi.

Abbas, "Uygun kararları alacağız" dedi. "Trump'ın aldığı karar Kudüs gerçeğini değiştirmeyecektir" diyen Abbas, "Kudüs ebedi Filistin devletinin başkentidir" ifadelerini kullandı. Filistinli lider, "Kudüs için savaşacağız" dedi. Abbas, bu kararın ABD'nin barış sürecinden çekilmesi anlamına geldiğini de söyledi.

Robert Fisk: Trump Filistinlilere umudu bile çok gördüRobert Fisk: Trump Filistinlilere umudu bile çok gördü

HAMAS: AÇIK BİR SALDIRI

Abbas'ın açıklamasından önceyse, Hamas'tan tepki göstermişti. Hamas, Trump'ın açıklamasının 'Filistin halkına karşı açık bir saldırı' olduğunu belirtilip, Müslümanları ve Arapları 'bölgedeki Amerikan ve İsrail politikalarını geçersiz kılmaya' çağırdı.