Atina'da Grigoropoulos ve Erdoğan alarmı!

Atina'da Erdoğan'ın ziyaretiyle Aleksandros Grigoropoulos’un ölüm yıldönümü aynı güne denk geldi. Başkentte yoğun güvenlik önlemi alındı, büyük protesto gösterileri bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 16 yaşındaki lise öğrencisi Aleksandros Grigoropoulos’un polis kurşunu ile Atina’nın merkezinde hayatını kaybetmesinin yıldönümü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’a ziyaretinin aynı güne denk gelmesi nedeniyle Atina'da güvenlik alarmı verildi! Başkentte birçok yol trafiğe kapatılırken takviye polis güçleri gönderildi.

Grigoropoulos’un öldürülmesinin yıldönümü ve Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle başkent Atina’da olmak üzere Yunanistan’ın birçok kentinde protesto eylemleri düzenleniyor. Protesto eylemleri dün akşam saatlerinde bir grup Kıbrıslı üniversite öğrencisinin Türkiye Büyükelçiliği'ne yürümesiyle başladı. Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesini protesto eden öğrenciler polis güçleri ile karşı karşıya geldi. Eylemin sonunda çok sayıda gösterici gözaltına alındı. Bugün itibariyle öğrencilerle sol ve anarşist grupların Yunanistan’ın sokaklarına dökülmesi bekleniyor. Kemer sıkma politikalarının da protesto edileceği eylemlere binlerce Yunanistanlının katılması bekleniyor.

GÜNDEM PROTESTO

Grigoropoulos’un polis kurşunuyla öldürülmesini protesto edecek eylemcilerin bir kısmının Erdoğan’ın Yunanistan ziyaretine de tepki göstereceği, protestolara Yunanistan’da yaşayan Türkiyelilerin de katılacağı belirtiliyor.

Yunanistan polisi eylemlerin kontrolden çıkmaması ve Erdoğan’ın kafilesinin güvenliğinin garanti altına alınması için özel önlemler aldı. Erdoğan Yunanistan’a ziyareti süresince özel güvenlik birimleri tarafından korunacak ve kafilenin yakınlarına protestocular yaklaştırılmayacak. Yunanistan polisinin almış olduğu özel önlemler nedeniyle Atina’nın birçok merkezi noktası araç trafiğine kapatılırken metro hizmetlerinin de aksaması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7-8 Aralık tarihleri arasında Yunanistan'ı ziyaret etmesi bekleniyor. Erdoğan'ın 7 Aralık Perşembe günü saat 11.00-12.00 arasında Atina’ya gelmesi ve ardında şehir merkezindeki Sintagma (Anayasa) meydanının önünde bulunan Meçhul Asker Anıtı’na çelenk koyması planlanıyor. Erdoğan, daha sonra Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, ve ardından Başbakan Aleksis Çipras ile görüşecek. 16 yaşındaki anarşist lise öğrencisi Aleksandros Grigoropolos 6 Aralık 2008'de başlayan gösterilerde polis kurşunuyla hayatını kaybetmişti.