Suudi Prens 1 milyar dolara özgürlüğüne kavuştu

Suuudi Prens Muteyyib bin Abdullah 1 milyar dolar karşılığında serbest bırakıldı. Muteyyib bin Abdullah'la beraber üç kişinin daha hükümetle anlaştığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan'da 'yolsuzluk' operasyonu kapsamında gözaltına alınan isimlerden Prens Muteyyib bin Abdullah, 1 milyar dolar karşılığında serbest bırakıldı. Reuters'e konuşan adı açıklanmayan, ancak yolsuzluk soruşturmasında görev alan bir Suudi yetkili, Suudi Arabistan'ın 100 bin kişilik Ulusal Muhafızları'nın eski yöneticisi 65 yaşındaki Prens Muteyyib'in yetkililerle 'kabul edilebilir bir ödeme anlaşması' yaptığını söyledi. AFP'ye konuşan başka bir yetkili ise "Evet, Prens Muteyyib bu sabah serbest bırakıldı" dedi ancak anlaşmayla ilgili ayrıntı vermedi.

ÜÇ KİŞİ DAHA ANLAŞMA YAPTI

Muteyyib bin Abdullah, zimmete para geçirme, sahte çalışanlar tutma ve aralarında 10 milyar dolarlık askeri cihaz sözleşmesinin de olduğu bir dizi ihaleyi sahibi olduğu şirketlere vermekle suçlanıyordu. Muteyyib 'in ev hapsinde tutulup tutulmayacağı henüz netlik kazanmadı. Muteyyib bin Abdullah'la beraber üç kişinin daha hükümetle anlaştığı açıklandı.

Reuters'a bilgi veren başka bir yetkili ayrıca Cumhuriyet Savcılığı'nın gözaltındakilerin bazılarını serbest bırakmaya, 5 kişiyi ise yargılamaya karar verdiğini söyledi. Ancak bu kişilerin kim oldukları konusunda bir bilgi verilmiyor. Suudi yetkililerin gözaltında bulunan kraliyet mensuplarıyla özgürlükleri karşılığında mal varlıklarını vermeleri anlaşmaları yaptığı daha önce basına yansımıştı.

Mal varlıklarının dondurulması ve seyahat kısıtlamaları Veliaht Prens Selman'ın kurduğu yolsuzluk karşıtı komitenin görevleri arasındaydı. Geçen hafta New York Times'a röportaj veren Veliaht Prens gözaltındakilerin 'yüzde 95'inin' uzlaşmayı kabul ettiğini ve mal varlıklarını devlet hazinesine vermeyi kabul ettiklerini söylemişti.

Suudi Arabistan'da 4 Kasım'da başlatılan yolsuzluk operasyonunda 200 kraliyet mensubu gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar arasında yer alan Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ın kuzeni Muteyyib  bin Abdullah, kraliyet tacı için en güçlü adaylardan biri olarak anılıyordu.  (Dış Haberler)