İspanyolca Konuşan Dünyada Geçen Hafta: Honduras'ta Nasralla'nın sürpriz zaferi

İspanya'da geçtiğimiz hafta Katalonya gündeminin yoğunluğu değişmedi. Latin Amerika'daysa en çok Küba'nın eski lideri Fidel Castro'nun ölümünün birinci yıl dönümü ve Honduras seçimlerinde zafer ilan eden Salvador Nasralla konuşuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın özerk bölgesi Katalonya'da yapılan bağımsızlık referandumunun boşa düşmesinin ardından erken seçim gündemi siyaseti hareketlendirmekte. El Periodico de Catalunya'da yer verilen ankette bağımsızlıkçıların oy kaybetse de hâlâ mecliste çoğunluğu elde edeceği gözlemlenmekte. Seçimlerde bağımsızlıkçılar ve birlikten yana olan partiler dengesinde değişim beklenmezken İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un muhafazakar-sağ partisi PP'nin oylarında düşüş, birlikten yana sosyal demokrat PSOE'nin oylarındaysa artış öngörülüyor.

Bask Komünist Partisi Genel Sekreteri Hernandez: Bağımsızlık hakkı meşrudur ancak burjuvaziye yararBask Komünist Partisi Genel Sekreteri Hernandez: Bağımsızlık hakkı meşrudur ancak burjuvaziye yarar

MECLİS KÜRSÜSÜNDE ÇOCUK KİTABI

Geçen haftaya damgasını vuransa birlikten yana AB yanlısı Ciudadanos (Vatandaşlar) partisinin lideri Albert Rivera'nın parlamento kürsüsünde gösterdiği Katalonya haritalı kitaptı. Rivera'nın Resmi özerk bölge haricindeki kimi yerleri gösteren haritanın ders kitabı olduğunu savunması kısa süre içinde yalanlandı ve olay haftanın 'mizah unsuruna' dönüştü. Çünkü kitap 2002 yılı baskılı, çocuklar için Katalan lehçelerinin konuşulduğu bölgeleri gösteren bir kitaptı. Katalan televizyon kanalı TV3'de kitabın orjinaline yer verilerek basıldığı tarihte Rivera'nın PP'de siyaset yaptığı hatırlatıldı.

KRALA 'SUUDİ ARABİSTAN' TEPKİSİ

El Pais'de yer alan haberde Kral VI. Felipe'nin Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun görevini bırakana kadar ülkesini ziyaret etmeyeceği söylendi. Bu haber üzerine sosyal medyada Felipe'nin geçtiğimiz aylarda yaptığı Suudi Arabistan ziyareti gündeme geldi. Kralın Suudi Arabistan'a gidip, Küba'yı ziyaret edemeyecek olması 'tutarsızlık' olarak değerlendirildi.


'FİZİKSEL KAYBOLUŞUN' BİRİNCİ YILI

Küba'da geçtiğimiz hafta basının gündemi Fidel Castro'nun ölüm yıl dönümüydü. Castro'nun siyasi ve kişisel hayatına dair çeşitli etkinliklerin yapıldığı ada ülkesinde Prensa Latina'nın attığı başlık dikkat çekiciydi. Castro'nun hayatından çeşitli karelere yer verilen haber "Fiziksel olarak kayboluşunun birinci yıl dönümünde Fidel Castro" başlığıyla verildi. Küba'da Castro'nun ölümü, 'hayatını kaybetme' yerine 'Fiziksel olarak kayboluş' ifadelerinin sık sık kullanılması dikkat çekiyor. Castro'nun son konuşmasında fiziksel olarak katıldığı son Küba Komünist Partisi kongresi olabileceğini söylemesinin bu ifadelerle anılmasında etkili olduğu görülüyor.

Adım adım dinleyiciyi yakalayan pençe: Fidel Castro ve hitabetiAdım adım dinleyiciyi yakalayan pençe: Fidel Castro ve hitabeti

MADURO'DAN DOĞUM GÜNÜ DANSI

Geçtiğimiz hafta Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro 55'inci yaş gününü kutladı. Maduro'nun doğum günü kutlamalarına dansları damga vurdu.

Venezuela liderinin şarkı söyleyip tek başına ettiği dansın yanı sıra eşi Cilia Flores ile yaptığı salsa da dikkat çekti. Maduro, daha önce pek çok kez salsa yeteneğiyle ülke gündemine gelmişti.

HONDURAS NASRALLA'NIN SÜRPRİZ ZAFERİ

Pazar günü Orta Amerika ülkesi Honduras'ta yapılan genel seçimlerde  Salvador Nasralla, sürpriz zafer kazandı. Oyların yüzde yaklaşık 60'ı sayılırken Nasralla oyların yüzde 45'ini alırken en yakın rakibi sağcı Ulusal Parti'den Juan Hernandez'in oyları yüzde 40'ta kaldı. Seçim sonuçlarının geç açıklanması her iki adayın da zaferini ilan etmesine sebep olsa da Honduras'ın resmi seçim kurulu TSE'nin paylaştığı rakamların ardından Nasralla'nın rakibine yaklaşık 5 puan fark attığı öğrenildi.

Peki Nasralla'nın seçim zaferi Honduras ve bölge için ne ifade ediyor? Öncelikle Nasralla, 'Diktatörlüğe Karşı Muhalefet İttifakı' grubunun ortak adayı olarak seçimlere girdi. Destekçileri arasında LIBRE ve PINU-SD bulunuyor. PINU-SD kendini sosyal demokrat olarak tanımlıyor. Kendini sosyalist olarak gören ve Latin Amerika'daki pek çok sol partinin oluşturduğu Sao Paulo Forumu üyesi LIBRE'nin liderlik koltuğunda ülkenin eski devlet başkanı Manuel Zelaya bulunuyor. Ancak merkez sağda yer alan Nasralla Yolsuzluk Karşıtı Parti (PAC)'nin kurucusu ve aynı zamanda ülkede en çok izlenen TV programının da sunuculuğunu yapıyordu. Yani Nasralla için tam anlamıyla 'solun' adayı yorumunu yapmak güç duruyor. Nitekim kimi sol partiler seçimlerde Nasralla'nın adaylığını desteklemedi.

Zelaya liderliğindeki LIBRE'ye gelirsek: 2009 yılında Zelaya'nın anayasa değişikliği kararı almasıyla birlikte oylamaya saatler kala Honduras Silahlı Kuvvetlerine bağlı bazı kuvvetler darbe yaptı. Darbeyi takip eden günlerde Honduras sokaklarında Zelaya yanlısı sokak gösterileri yapıldı. Darbenin ardından ülke dışına çıkarılan Zelaya daha sonra tekrar ülkesine döndü.

Bu seçimlerde de Nasralla'nın en büyük müttefiklerinden biri de Zelaya idi. Reuters, Pazar günü yapılan seçimlere dair "Nasralla'nın zaferi, Honduras ile askeri bağları olan ABD için darbe" yorumunu yaptı ve iplerin aslında Zelaya'nın elinde olacağına değindi. Öte yandan Honduras seçim sonuçları kıta solu açısından da anlam ifade ediyor. Venezuela merkezli televizyon kanalı Tele Sur, Nasralla'nın zaferini coşkuyla paylaşmakta.

Sol tandanslı yönetimlerin son dönemde güç kaybettiğinin gündeme geliyordu. Brezilya ve Arjantin'in ardından Şili'de de solun güç kaybetmesinin konuşulmasının ardından Venezuela'da eyalet seçimlerinde Chavezcilerin zafer kazanmasıyla denklemin tek bir yönde ilerlemediği anlaşılmıştı. Bu seçimler kıtadaki, özellikle Orta Amerika'daki sol hareketler için 'moral' olabileceği konuşuluyor. Ancak Latin Amerika solunun bu seçimle birlikte geçmiş dönemdeki gibi bir sıçrama yaşamayacağı da muhtemel.