Mısır medyası: Türkiye için acı bir yumruk

Mısır, Türkiye adına casusluk yapma suçlamasıyla gözaltına alınan 29 kişiyi tartışıyor. Madyada 'Türkiye için acı bir yumruk' ve 'Türkiye için çalışan en büyük casusluk şebekesi' yorumları yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır medyası, 'Türkiye adına casusluk yapmak' ve 'Müslüman Kardeşler'i yeniden iktidara getirmeye çalışmak' iddiasıyla gözaltına alınan 29 kişiye dair haberlere geniş yer verdi. BBC'nin derlemesine göre yorumlar şöyle:

El Wafd gazetesi "Erdoğan Mısır'ı gizlice gözetliyor" başlığı atarken, resmi yayın organlarından Rose el-Youssef, "Mısır istihbaratı, Müslüman Kardeşlerin Türkiye için çalışan en büyük casusluk şebekesini gözaltına aldı" ifadelerini kullandı. Mısır'ın bir diğer resmi yayın organı El Ahram ise "Ankara, Mısır devletine zarar verip iktidarı ele geçirmek için Müslüman Kardeşler ile ortak plan yaptı" diye yazdı.

Özel On E TV kanalındaki programın sunucusu Amr Adlib, gözaltıların "Türkiye'nin 2013'ten bu yana Mısır'da casusluk yaptığının kanıtı olduğunu" savunarak şebekenin gözaltına alınmasının Türkiye için "acı bir yumruk" olduğu yorumunu yaptı. Aynı kanalın araştırmacılarından Sameh Eid, "Türkiye uluslararası kamuoyunun dikkatini kendi iç sorunlarından uzaklaştırmaya çalışıyor" dedi.

Mısır'ın resmi haber ajansı MENA'nın dünkü haberinde "Şebekenin asıl amacı, milyarlarca sterlin kaybettirerek Mısır devletini mali olarak çökertmek ve Müslüman Kardeşler tarafından terörist eylemler planlamak" ifadeleri yer alıyordu. Haberde şu iddialar yer alıyordu: "Soruşturmayı yürütenlerin aktardığına göre, casus şebekesinin asıl amaçlarından biri, gizli sosyal, ekonomik ve güvenlik bilgileri toplayıp, yasa dışı kontratlar yapan şirketler aracılığıyla, internetten şifreli programlar kullanıp bu bilgilerin analizini yaparak terörist hücrelere vermekti. Kullandıkları teknikler arasında düşük ücretli cep telefonu hatları kullanıp çağrıları dinlemek ve Mısır'da, Türkiye'deki teröristlere destek için bu çağrıları analiz edip, sınıflandırmak da vardı."

Mısır'dan Türkiye'ye casusluk suçlaması: 29 gözaltı kararıMısır'dan Türkiye'ye casusluk suçlaması: 29 gözaltı kararı