KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Azınlık veya Türkiye'ye 82'nci il olmayı istemiyoruz

Mustafa Akıncı İngiltere'de Kıbrıs görüşmelerinin neden çöktüğünü anlattı. Akıncı, iki tarafın da statükoyu aşamadığına işaret ederken KKTC için nasıl bir gelecek öngördüklerini de anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Temmuz ayında başarısızlıkla sonuçlanan Kıbrıs Müzakereleri sonrasında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yeni başarısızlığın arka planıyla ve Kıbrıs'ın geleceğiyle ilgili yaptığı açıklamalarda Kıbrıs’ta çözümün Rum tarafındaki zihniyetinin değişimine bağlı olduğunu vurguluyor İngiltere’de bir dizi önemli temaslar gerçekleştiren ve Kıbrıs Türk toplumu temsilcileriyle bir araya gelen Akıncı, lider müzakerelerin bundan sonra sonuç odaklı, zaman tahditli paket şeklinde olması gerektiğine değinerek, “Bir 50 yıl daha sürecek verimsiz görüşmeler istemiyoruz” vurgusunda bulunuyor.

“BM parametrelerini öldü, çöpe attık” diyecek bir durum olmadığını da ifade eden Akıncı, “Suç, parametrelerde değildi. Yıllar içinde bizim liderlerimizin uğraşlarıyla iki kesimlilik, siyasi eşitlik, en son bizim de çabalarımızla Guetress’in söylemine giren dönüşümlü cumhurbaşkanlığı, biz bunları elimizin tersiyle itemeyiz. Buradaki sıkıntı oralarda değil. O ilkelere uyum sağlamayan, inanmayan ve gereğini yapmayan Rum zihniyetindedir” mesajını Rum tarafına ve uluslararası kamuoyuna gönderiyor.

Akıncı ayrıca Kıbrıslı Türklerin bugün gelinen noktada Rum üniter devleti içinde azınlık olmayı ve Türkiye’nin 82’inci vilayeti olmayı istemediklerini ifade ederek “Ya eş değer olarak aynı çatı altında, veya iki ayrı çatı altında yaşayacağız.” dedi.

MÜZAKERE SÜRECİ NEDEN TIKANDI?

Akıncı “müzakere süreci neden tıkandı” sorusuna ilişkin Tarihte ilk defa beşli konferans toplandığını hatırlatarak “Toprak, güvenlik, garanti konularının ele alınacağı sürece bizim zorlamalarımızla girildi. Kıbrıs Rum tarafının temel amacı, Türkiye’nin KKTC ile bağlarını koparmak. Rumlar müzakerelerde Türkiye’nin her şeyiyle adadan elini eteğini çekebileceğini hayal etti, bu gerçekçi değildi ifadelerini kullandı. Buna rağmen Türkiye’nin Kıbrıs'la ilişkilerini makul düzeyde tutmak mümkün olduğunu KKTC tarafının da bunu önerdiğini söyleyen Akıncı “Kıbrıs Türk tarafı da Türkiye’de makul ve gerçekçi davrandı. Ancak onların sunduğu “sıfır asker, sıfır garanti söylemi” maksimalist söylem, bir uzlaşma fırsatını bize vermedi. Zaten bizi ne Birleşmiş Milletler, ne de Avrupa Birliği, ne de İngiltere müzakerelerin sonuçsuz kalmasından dolayı suçlamadı”şeklinde konuştu.

Akıncı ayrıca “KKTC’ye haksızlık yapıldı” vurgusunda bulunarak BM raporunda başarısızlıkla ilgili olarak iki tarafa eşit rol biçildiği bilgisini paylaşıyor.

'İKİ TARAFTA DA STATÜKO KEMİKLEŞTİ'

Kıbrıs’taki yeni süreç ile ilgili olarak ise Akıncı şunları Rum tarafının Türk tarafıyla yetkiyi paylaşmakta zorluk yaşadığını vurgulayarak iki tarafta da statükonun kemikleştiğine dikkat çekti Akıncı'ya göre 1963 yılından beri, devleti, resmi tanınmış devleti gaspeden bir Rum Cumhuriyeti var ve Rum tarafı Kıbrıs Cumhuriyetinin tek sahibi oldu. Bu yüzden orayı Türk tarafıyla paylaşmakta federal yapıya dönüştürmekte çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Rum tarafı bu adımı atamıyor.

Mustafa Akıncı Türk tarafının da 1974’den sonra elde edilen toprakları vermeye niyetli olmadıklarına değinerek Ben siyasi risk alarak adım attım. Toprakta yüzde 29.2’yi kabul ettim. Türkiye’nin herşeyiyle Kıbrıs'tan elini ayağını çekeceğini hayal ettiler. Ancak bu mümkün değildi. Bugün adada Annan Planına verilen yüzde 65'lik “evet” oyunun hâlâ geçerli olup olmadığı ciddi bir tartışma. Bunu da samimiyetle söylememiz gerekir. Çok uğraşmamız lazım.” dedi.