Polis ve Altın Şafak mültecilere saldırıyor

Midilli adasında çevik kuvvet polisleri ve Altın Şafak üyeleri bir olup mültecilere saldırıyor. STK'lar ve sol örgütler protestolara hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Midilli Adası'nda  görgü tanıklarının ve mültecilerin verdiği bilgilere göre, birkaç saat önce çevik polisle Altın Şafak üyeleriyle birlikte saldırdı. Atina’daki medya kaynaklarına göre, yakın zamanda Türkiye kıyılarından Midilli Adasına ulaşan ve Yunanistan yetkilileri tarafından karşılanan mülteciler, aileleri ve çocukları ile beraber polisin ve aşırı sağcı, yabancı karşıtı çetelerin hedefinde yer alıyor.

Geçtiğimiz günlerde Moria Mülteci Kampı'ndaki yaşam şartlarını protesto etmek amacıyla Midilli’nin Sapfous Meydanında oturma eylemi gerçekleştiren mültecilere, yerel hükümet yetkilileri ve polis birimleri müdahale etmişti. Moria Kampına dönmek istemeyen mülteciler, ilk başlarda yerel halk, savcılık ve polis tarafından başka barınma noktalarına yönlendirildi. İkna çabaları sonucunda mülteciler bir süreliğine bu barınma noktalarına geçti. Ancak buradaki yaşam koşullarının elverişsiz olması nedeniyle mülteciler kısa bir süre zarfı sonucunda yeni barınma noktalarını terk edip Midilli’nin merkezi noktalarına geri döndü.

Mülteciler, Çarşamba günü Sapfous Meydanı’na geri döndü. Bugün de Yunanistan polisinin çevik kuvvet ekipleri ile Altın Şafak üyeleri ve mülteciler karşı karşıya geldi. Bu esnada bazı mülteciler kendilerini yere bırakarak ağlamaya başladı. Efimerida Ton Sintakton gazetesi tam bu esnada mültecilerin yoğun saldırılara maruz kaldığını söylüyor. Meydanda aşırı sağcı gruplar, polisin gözetiminde tekme ve yumruklarla mültecilere saldırdığı söyleniyor.

Şiddet olaylarının patlamasından kısa bir süre sonra, yoğun istişareler ve araya giren daha soğuk kanlı yerel birimlerin müdahalesi sonucunda mülteciler yeni bir barınma noktasına götürüldü. Yerel birimler ayrıca, mültecilere hızlı bir şekilde sığınma başvurularının gözden geçirileceği sözünü verdi.

PROTESTO EYLEMLERİ BAŞLIYOR

Midilli gibi Yunanistan’ın büyük bir adasında mültecilerin maruz kaldığı saldırılar nedeniyle ülkenin birçok sivil toplum kuruluşu ve sol örgütü protesto eylemleri ve yürüyüşleri düzenleme kararı aldı.

Son bilgilere göre önümüzdeki günlerde Midilli’de örgütler sokağa inecek ve yabancı karşıtlığına karşı sesini yükseltecek.

Aynı şekilde, Lesvos Belediye Başkanı Spiros Galinos Atina’da büyük bir protesto gösterisi için çağrıda bulundu. Galinos kendi adasının insanlık ve dayanışma adasına dönüşmesi gerektiği vurgusunda bulunuyor.