Erdoğan: Önceliğimiz teröristlerin süreçten dışlanması

Rusya, Türkiye ve İran'ın katıldığı Suriye zirvesi sona erdi. 3 ülkenin, Suriye'deki tarafların diyalog kurması için bir kongre toplanması kararı aldığı açıklandı. Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörist unsurların süreçten dışlanması önceliğimiz olmaya devam edecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye zirvesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi.

Sputnik'in haberine göre, toplantıda ilk açıklamayı yapan Putin, "3 ülke Astana sürecinde önemli aşamalar kaydettik. Toplantıda öncelikli adımlarımızı belirledik" dedi.

Suriye'deki tarafların görüşmeleri için bir platform kurulmasına karar verildiğini belirten Putin, Suriye'deki ve ülke dışındaki muhaliflerin de kongreye katılması konusunda anlaştıklarını belirtti. Putin, "Suriye toplumunun bütün kesimlerinin katılabileceği bir toplantının yapılması konusunda mutabık kaldık. İran ve Türkiye'nin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin toplanması konusunda desteklerini görüyoruz" diye konuştu.

PUTİN: ESAD ANAYASA REFORMU VE SEÇİMLERE HAZIR

"Suriye'nin geleceğine Suriyeliler karar vermeli" diyen Putin, kongrede yeni Suriye anayasasınında ele alınacağını söyledi. Putin, "Tüm siyasi partileri, dış ve iç muhalefeti, etnik ve dini grupları masanın etrafında toplamak istiyoruz. Kongre, devlet düzeninin temini, yeni anayasa hazırlanması ve yeni anayasa temelinde BM'nin gözetimi altında seçimler yapılması gibi Suriye'nin toplumsal gündemini masaya yatıracak" ifadelerini kullandı.

Erdoğan ve Ruhani'ye, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verdiğini anlatan Putin, Esad'ın anayasa reformu yapılmasına ve seçimlerin düzenlenmesine hazır olduğunu söyledi.

RUHANİ: UMARIM ÖZGÜR SEÇİMLERE ŞAHİT OLURUZ

Putin'in ardından İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani açıklama yaptı. 3 ülkenin çalışmalarının Suriye'de barışa zemin hazırladığını belirten Ruhani, "Terörizm hiçbir ülke için araç olamaz" dedi.

Toplantıda 3 ülkenin de görüşlerini açıkça söylediğini aktaran Ruhani, "Yapılacak kongrede bütün partiler, Suriye'nin geleceği için müzakere yapacaklar. Üç ülkenin dışişleri bakanları ve genelkurmay başkanları bu kongrenin daha kolay yapılması için anlaştılar. Umuyorum ki gelecekte güvenlik ve yeni özgür bir seçimin yapılmasına şahit oluruz" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: TERÖRİSTLERİN DIŞLANMASI ÖNCELİĞİMİZ OLACAK

Basın toplantısında son konuşmayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Suriye'de ateşkes sağlanması için atılan adımları gözden geçirdiklerini belirten Erdoğan, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararında olduğu gibi Suriye halkının öncülüğünde kapsayıcı, özgür ve adil bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğine vardık" dedi.

Çalışmalarının Suriye hükümeti ve muhalif grupların tutumuna bağlı olacağını kaydeden Erdoğan, "Suriye'nin siyasi birliği ve toprak birliği ile ülkemizin milli birliğine kastı olan terörist unsurların süreçten dışlanması önceliğimiz olmaya devam edecektir. Milli güvenliğimize kast eden bir terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı aynı platformda yer almamamızı bizden kimse beklememelidir" şeklinde konuştu.

Erdoğan: Kritik kararlar alacağımıza inanıyorumErdoğan: Kritik kararlar alacağımıza inanıyorum