Mladic kararı: Resmen soykırım suçlusu

Bosna Savaşı sırasında Sırp güçlerinin komutanı olan Ratko Mladic hakkında tarihi karar verildi. Mladic, soykırım ve insanlığa karşı suçlardan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Bosna Kasabı' olarak anılan, Srebrenitsa'da 8 binden fazla Müslüman erkeğin soykırıma uğratılması suçundan yargılanan eski Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladic soykırımdan suçlu bulundu.

BM Mahkemesi'nin bugün açıklanan kararında, Mladic hakkındaki 11 suçlamanın 10'undan hüküm giydi. Mahkeme başkanı, Mladic'in soykırım ve insanlığa karşı suçlardan suçlu bulunduğunu açıkladı. Mahkeme Başkanı Judge Alphons Orie, "İşlenen suçlar insanlığın bildiği en çirkin suçlar arasında yer alıyor. Bunlar arasında, soykırım ve insanlığa karşı suçlar da var" dedi.

MÜEBBET VERİLDİ

Mladic müebbet hapis cezasına mahkum edildi.

KARARDA NE DENİLDİ?

Karardan satır başları şöyle:

  • Ratjo Mladic savaş suçuna katkıda bulundu
  • Mladic Saraybosna bombardımanını şahsen yönetti
  • Mladic, Sırp olmayanların Bosna'dan tasfiye edilmesini amaçlayan bir örgütlenmenin üyesiydi.
  • Mladic, Srebrenitsa'da 1995'te yapılan katliamlarda soykırım suçuna ciddi ölçüde katkıda bulundu.
  • Mladic, Srebrenitsa'daki Bosnalı Müslüman nüfusunu yok etmeyi amaçladı.

Soykırım mağduru Boşnak erkeklerin aileleri, kararı sevinçle karşıladı.

TANSİYONU ÇIKTI, DIŞARI ÇIKARILDI

Kararın açıklanması öncesinde, Soykırım suçundan hüküm giymesi beklenen Mladiç yargıca bağırdı; ardından da tansiyonu çıktı. Mahkeme salonunda tansiyon ölçümü yapılması sonrası Mladic'in avukatının duruşmanın tıbbi sebeplerle ertelenmesini istedi. Bu talep reddedilirken, yargıç Mladic'i salondan çıkardı. (Dış Haberler)