Mısır, Kıbrıs ve Yunanistan'dan enerji ittifakı

Mısır, Kıbrıs ve Yunanistan hükümeti Lefkoşa'da bir enerji zirvesi gerçekleştirdi. Üç ülke ayrıca diğer işbirliği sahalarını da gözden geçiriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğu Akdeniz'de dikkatlerini doğal gaz rezervlerine çevirmiş olan üç komşu ülke ilişkilerini hızlı bir şekilde pekiştirmeye devam ediyor. Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'da düzenlenen Mısır, Kıbrıs ve Yunanistan zirvesine katılan üç hükümet enerji rezervleri ile ilgili olarak dünya kamuoyuna önemli mesajlar veriyor. Üç ülke ayrıca diğer işbirliği sahalarını da gözden geçiriyor.

Kıbrıs Rum tarafının himayesinde Lefkoşa'da 5'inci Üçlü zirve toplantısı gerçekleştiriliyor. Üç ülke zirveye devlet başkanı ve başbakan seviyesinde temsil ediliyor. Mısır'ı Lefkoşa'da Abdülfettah El-Sisi temsil ederken, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras zirve için adaya özel ziyaret gerçekleştiriyor. Zirveye ayrıca üç hükümetin üst düzey bakanları ve temsilcileri de katılıyor.

Salı öğlen saatlerine dek gerçekleştirilen temaslarda üç ülke enerji konusundaki son gelişmeleri ve işbirliği olanaklarını gözden geçirdi. Mısır-Kıbrıs Rum tarafı arasındaki ilk toplantılarda Kıbrıs Münhasır Alanları'ndaki doğalgaz rezervinin sonuç alıcı bir şekilde işletilmesi ve iki ülke arasında denizaltından geçecek olan bir boru hattının tesis edilmesi projeleri ve fikirleri masaya yatırıldı.

'YUNANISTAN VE KIBRIS DOĞU AKDENIZ'DE ISTIKRAR UNSURUNA DÖNÜŞÜYOR'

Geçtiğimiz saatlerde Kıbrıs'a ulaşan Yunanistan Başbakanı Kıbrıs'ın Rum Cumhurbaşkanı ile ilk temaslarından sonra dış kamuoyuna önemli mesajlar verdi.

"Yunanistan ve Kıbrıs Doğu Akdeniz'de istikrar unsuruna dönüşüyor ve bu çok önemli bir gelişme" diyen Çipras 5'inci Üçlü Zirvenin geçmişteki zirveler kadar başarılı ve sonuç alıcı olduğunu vurguladı.

Konuşması çerçevesinde Çipras İsrail, Ürdün ve Lübnan'ın da bölgenin istikrarı açısından oynadıkları role değinmeyi de ihmal etmedi.

Kıbrıslı lider Nikos Anastasiadis ise Mısır yönetimi ile birçok işbirliği sahasında ilişkileri daha ileriye götürmek için mutabık kalındığını açıkladı.