Sakız Adası'nda yaşayanlarla mülteciler arasında çatışma

Yunanistan'da mülteci krizi kontrolden çıkıyor. Sakız Adası'ndaki kamplarda yerel halk ve mülteciler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uzun zamandan beri mülteci meselesi ile baş etmek için yoğun çaba sarf eden Yunanistan’da mülteci-göçmen krizi kontrolden çıkıyor. Chios-Sakız Adası’dan mültecilerle yerel halk çatışırken Atina olaylara yoğun güvenlik güçleri ve savcılarla müdahale etmeye çalışıyor.

Atina’ya yansıyan son bilgilere göre geçtiğimiz saatlerde Sakız Adası’nın birçok noktasında çatışmalar yaşandı. Çatışmalara çocuk yaştaki mülteciler ve yerel halk da dahil oldu. Çatışmaların büyümesi üzerine olaylara çevik kuvvet birimleri müdahale etti.

Son bilgilere göre yoğun çatışmalar Moria bölgesinde bulunan mülteci barınakları bölgesinde yaşandı. Bölgede, oldukça kötü şartlar altında 350 dolaylarında çocuk mülteci yaşam mücadelesi veriyor.

Gece saat 12 dolaylarında patlak veren şiddet eylemleri sabahın ilk saatlerine kadar sürdü. Mülteciler arasındaki çatışmalar nedeniyle BM’ye ait bir yerleşke ve bir sivil toplum kuruluşunun barınağı hasar gördü. Olaylara bir savcı ve çevik kuvvet birimleri müdahale etti.

Moria’daki olaylar öncesinde Xalkios Köyü yakınlarında da şiddet eylemleri patlak verdi. Olaylara iki mülteci kampının sakinleri ve yerel halk da karıştı. Yunanistan Devlet Televizyonu ERT’in geçtiği son bilgilere göre olaylar yerel halkın mültecilerin bir bahçeden yiyecek edinmesini yasaklamaya kalkıştığı bir anda patlak verdi. Olaylara Sakız Adası polis birimleri müdahale etti. Polis, 10 mülteciyi gözaltına aldı. Ayrıca, yerel halktan 45 ve 73 yaşlarındaki iki vatandaş da göz altına alındı.

ATİNA TEDİRGİN

Sakız Adasından gelen son bilgilere Atina’da tedirginliğe neden oldu. Yunanistan adalarında tutulan mültecilerin yaşam koşulları her geçen gün kötüleşirken hükümet bu duruma müdahale etmekte zorlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Aleksis Tsipras başkanlığında toplanan Syriza Polit Bürosu hükümetin bu konuda yetersiz kaldığını kabul etmişti. Bu gelişmeye paralel olarak kış ayları için hükümet mülteciler için turistik tesisleri ve gemileri tahsis etme kararı almıştı.