Yunanistan'da yeni sel endişesi

Atina'da sel felaketi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 15'e yükseldi. Atina, yeni felaketlere karşı önlem almaya çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan’da son saatlerde yoğunlaşan sel felaketinden sonra yaralarını sarmaya çalışıyor. Dün akşam saatlerinde kısa bir konuşma yapan Başbakan Aleksis Çipras üç günlük yas ilan etti ve maddi kayıpların, bürokratik engellere takılmaksızın hızlı bir şekilde karşılanacağı mesajını verdi.

Çipras’ın son mesajından hemen sonra arama ve kurtarma ekipleri yeni sel felaketlerine yönelik hazırlıklarını yoğunlaştırdı. Yunanistan Meteoroloji Dairesi önümüzdeki saat ve günlerde ülke genelinin olağanüstü hava şartları ile karşı karşıya kalacağı uyarısı yapıyor.

Bu arada dünkü büyük sel baskınında Atina’ya yakın yerleşim merkezlerinde hayatlarını kaybedenlerin sayısı 15’e yükseldi. Beş kişinin durumu belirsizliğini korurken, ilkyardım ekipleri geçtiğimiz saatlerde bir vatandaşa ulaşabildi. Hastanelerde onlarca yaralı tedavi görüyor.

Sel felaketi nedeniyle Atina’ya yakın bölgelerde onlarca yol trafiğe kapandı. Ayrıca Atina’yı ülkenin diğer kısımlarına bağlayan bazı yollar da güvenlik endişesi ile kapatıldı.

Selin vurduğu bölgelere Atina’dan ilave ilk yardım ekipleri ulaşırken bölgede eczaneler ve kapalı salonlar ek hizmetler veriyor. Yunanistan hükümeti bölgedeki tahribatın kayıt altına alınması amacıyla yeni bir telefon hattını devreye soktu.

Şu ana kadar Mandra ve Megara bölgelerinde yardım çağrıları 660’yı bulmuş durumda. İlk yardım ekipleri perşembe öğlen saatlerine dek toplamda 88 kişiyi boğulmaktan kurtardı.

OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI ÜLKENİN KUZEYİNİ VURUYOR

Diğer yandan, sel felaketi nedeniyle Yunanistan sağlık birimleri de ek önlemler alıyor. Ülkenin en büyük hastanelerinden bir tanesi olan Thriasio kırmızı alarma durumuna geçirildi. Ek önlemlerin alındığı bir esnada ülkenin birçok kısmında yoğun sağanak yağışlar devam ediyor. Az evvel, Atina’nın merkezinde bulunan Pire Caddesi’nin bir kısmı yoğun yağış nedeniyle trafiğe kapatıldı. Ülkenin diğer bölgelerinde de yoğun yağış haberleri gelmeye devam ediyor.

Perşembe öğlen saatlerinde olağanüstü hava koşulları kendisini en çok Yunanistan’ın kuzeyinde hissettiriyor. Son bilgilere göre Merkezi Makedonya bölgesinde ilk önemli sorunlar gündeme gelmeye başlamış durumda. Yunanistan’ın ikinci başkenti konumundaki Selanik’te de ilk önemli sorunlar kendini hissettirmeye başladı. Trikala bölgesindeyse nehirler taşma tehlikesi ile karşı karşıya.

Sel felaketi nedeniyle Yunanistan Polisi de ek önlemler alıyor. Selden etkilenen bölgelerde polis etkinliğini arttırıyor.

Diğer yandan Yunanistan medyasında büyük sel felaketinin nedenlerine yönelik olarak tartışma başlamış durumda. Birçok medya kanalı büyük felaketi kontrolsüz yapılaşmaya ve kirli çıkar ilişkilerine bağlıyor.