Zimbabve ordusu: Darbe yapmıyoruz

Zimbabve ordusu devlet televizyonunu ele geçirdi: Darbe yapmıyoruz, hedefimiz Mugabe değil

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrika'nın güneyinde bulunan Zimbabve'de ordu, sabah saatlerinde devlet televizyonunu ele geçirdi ve bazı hükümet yetkililerini gözaltına aldı.

Bazı kaynaklar, gözaltına alınanlar arasında Cumhurbaşkanı Robert Mugabe ve ailesinin de olduğunu söylüyor. Ancak iddialar henüz doğrulanmadı.

Ordunun yapılan ilk açıklamada, bu operasyonun Mugabe etrafındaki "suçluları hedef aldığı" ve cumhurbaşkanının güvende olduğu belirtildi. Ordu ayrıca darbe iddialarını da yalanladı.

Zimbabve'de 93 yaşındaki Cumhurbaşkanı Mugabe'nin halefi üzerinde yaşanan tartışmalar nedeniyle son günlerde tansiyon yükselmiş ve ordu da müdahale tehdidi yapmıştı.

Mugabe, yerine geçmesi beklenen yardımcısını görevden almıştı. Mugabenin yerine geçmesi beklenen adaylar arasında son dönemde 52 yaşındaki eşi Grace Mugabe öne çıkmıştı.

Sabah saatlerinde devlet televizyonu ZBC'de Tümgeneral Sibusiso Moyo'nun okuduğu ordunun yazılı açıklamasında, "askerin hükümete el koymadığı" ve Mugabe'nin güvende olduğu belirtildi.

Moyo'nun okuduğu açıklamada, "Ulusumuza ekselansları cumhurbaşkanımız... ve ailesinin güvende olduğunu ve güvenliklerinin garanti edildiğinin teminatını vermek isteriz. Bizler yalnızca, cumhurbaşkanının etrafında olan ve ülkemize hem sosyal hem de ekonomik zarar veren suçluları hedef alıyoruz. Görevimizi tamamladıktan sonra durumun da normale dönmesini bekliyoruz" denildi.

BAŞKENTTE ZIRHLI ARAÇLAR

Açıklamanın ardından ülkenin Maliye Bakanı Ignatius Chombo gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Mugabe'nin yardımcısını görevden almak istemesi üzerine ülkenin Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga Salı günü bir açıklama yapmış ve Mugabe'nin Partisi Zanu-PF'deki tasfiyeleri sona erdirmeye hazır olduğunu söylemişti.

Açıklamayı 'darbe tehdidi' olarak orumlayan iktidardaki Zanu-PF ise Genelkurmay Başkanı'nı 'vatana ihanet'le suçlamıştı.

Tırmanan gerilimle birlikte Zimbabve'nin başkenti Harare sokaklarında giderek artan sayıda zırhlı araç görüldüğü ve askerlerin stratejik noktalara yerleştirildiği yönünde haberler gelmeye başladı.

Daha sonraysa devlet televizyonu ZBC'nin kontrolünün orduya geçtiği duyuruldu.

Bu süreç içerisinde ABD'den yapılan açıklamalarda krizin diyalogla aşılması yönünde çağrılar geldi. Ancak ABD'nin Zimbabve Büyükelçiliği tüm elçilik personeli dahil ülkedeki ABD vatandaşlarından evde kalmalarını istedi ve 'devam eden siyasi belirsizlik nedeniyle' elçiliğin kapalı kalacağını duyurdu. (Kaynak:BBC Türkçe)