Halepçe depreminde can kaybı 537'ye yükseldi

Halepçe'deki 7.3 büyüklüğündeki deprem 7 ülkede hissedildi. İran'ın Kürt nüfusunun yoğunlukta olduğu Kirmanşah kentinde 530, Süleymaniye'de de 7 kişi yaşamını yitirdi. Yaralı sayısı ise 8 bini geçti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından can kaybı netleşmeye başladı. Merkezi Süleymaniye ve Halepçe olan 7.3 büyüklüğündeki deprem, İran’ın Kürt bölgesinde de yıkımlara neden oldu.

YARALI SAYISI 6 BİN

İran İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı (İRNA), pazar günü yaşanan depremde 530 kişinin hayatını kaybettiğini, 7817 kişinin ise yaralı olduğunu duyurdu.

Ulusal Kriz Yönetim Örgütü Müdürü İsmail Neccar, yıkımın geniş bir bölgede meydana gelmesinden dolayı arama kurtarma çalışmalarının olumsuz etkilediğini belirtti. Neccar "Kasrı Şirin ve Serpulzihab'a bağlı köyler en çok hasarın meydana geldiği yerler. Yıkımın geniş bir bölgede meydana gelmesi arama kurtarma çalışmalarına olumsuz yansıyor. Bundan dolayı halkın bir kesimin eleştirilerine sebep oluyor" dedi.

AHMEDİNEJAD'IN YAPTIRDIĞI KONUTLAR

İran'da Kürt nüfusunun yoğun olduğu bölgedeki yıkımın büyük çoğunluğunun, eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad döneminde yoksullar için yaptırılan toplu konutlarda meydana geldiği belirtiliyor.

Süleymaniye'de ise deprem nedeniyle 7 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 330 kişi de yaralandı.

'İRAN'DAN TALEP GELMEDİ'

Öte yandan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay, 55 yardım TIR'ını Süleymaniye’ye gönderdi. Yardımlar, Habur - İbrahim Halil sınır kapılarından, bölgeye ulaştırıldı. Diyarbakır, Elazığ, Muş ve Adana’dan da yardım ekipleri Süleymaniye’ye gitti.

Rûdaw’a konuşan Kızılay Diyarbakır Şubesi Başkanı Hikmet Hamzaoğulları “Yardım kuruluşları, yoğun bir hazırlık içinde. Şimdiye kadar 55 TIR, Habur Sınır Kapısı’ndan geçti. Kızılay Genel Başkanı’yla birlikte 65 kişilik bir ekip de Süleymaniye’ye gitti. Yardımlar içinde gıda, 3 bin çadır, 10 bin battaniye ve yaşam malzemesi bulunuyor. Şimdiye kadar İran’a herhangi bir yardım göndermedik çünkü o ülkeden şimdiye kadar yardım talebi gelmedi” dedi.


Şerwane Kalesi’nde hasar büyük

7,3 büyüklüğündeki depremden dolayı Süleymaniye'nin Germiyan bölgesinde bulunan tarihi Şerwane Kalesi büyük hasar oluştu. Rûdaw'a konuşan Germiyan Arkeoloji Müdürü Şukur Muhammed, depremden dolayı Şerwane Kalesi'nin ciddi hasar gördüğünü belirterek, “Kalenin yüzde 35'lik bölümü hasar gördü. Üçüncü kat en çok hasar gören bölüm oldu” dedi.

Muhammed, en kısa sürede restorasyon çalışmalarına başlamak üzere hasar tespit çalışması yapacaklarını söyledi.

1800'lerde Muhammed Paşa Caf tarafından inşa edilen Şerwane Kalesi, Kelar kentinde Sirwan Çayı üzerinde yapay bir tepe üzerinde bulunuyor.