'Hitler selfie'si heykel kaldırttı

Endonezya'da Hitler'in heykeliyle fotoğraf çekilmesine izin verilen müze tepki çekti. Heykel kaldırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya'da bir balmumu heykel müzesinde bulunan Adolf Hitler heykeli tartışma yarattı. Yetkililer, uluslararası tepkilerin ardından heykeli kaldırdı.

Heykel, 2014'ten bu yana Jogjakarta kentindeki De ARCA Heykel Sanatı Müzesi'nde, Darth Vader ile Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun heykellerinin arasında duruyordu. Ziyaretçilerin, 1 milyonu aşkın Yahudi, Roman ve Sovyet savaş esirinin katledildiği Auschwitz toplama kampının önünde duran 'Hitler'le selfie çektirmesine' de izin veriliyordu.

Sosyal medyada insanların Hitler'in yanında gülümseyerek çekilmiş pozlarının yayılması ise son dönemde uluslararası toplumun tepkisini çekti. İnsan Hakları İzleme Örgütü heykeli 'mide bulandırıcı' diye nitelerken, anti-Semitizm'le mücadele eden Simon Wiesenthal Merkezi'nden Haham Abraham Cooper da "Bu heykelle ilgili her şey yanlış. Ne kadar yanlış olduğunu anlatmaya kelimeler yetmez. Fonu mide bulandırıcı. İçeriye giren ve hiç çıkamayan mağdurlarla alay ediliyor" dedi.

Tepkilere kadar heykelde bir sorun görmeyen müze yönetimi ise geri adım attı. Müze müdürü Jamie Misbah, tek amaçlarının eğitim olduğunu savunarak "Kimseyi öfkelendirmek istemiyoruz" dedi. (Dış Haberler)