Yemen'de kıtlık tehlikesi

Yemen'de yedi milyon kişi kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya. BM, Arabistan'a çağrı yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Genel Sekreteri Mark Lowcock, Suudi Arabistan koalisyonuna Yemen üzerindeki ambargoyu sonlandırmaları çağrısı yaptı. Lowcock Yemen ziyaretinden sonra Güvenlik Konseyi'nde yaptığı bilgilendirmeden sonra gazetecilere verdiği demeçte  "Konsey'e Yemen'e yönelik bu cezalar kalkmadıkça Yemen on yıllardır dünyada yaşanmamış kıtlığı yaşayabileceğini ve bu kıtlığın milyonlarca kurbanı olacağını söyledim" dedi.

İLAÇ SEVKİYATI DA ENGELLENİYOR

Cumartesi günü Riyad'a bir füze fırlatılmasının ardından Pazartesi günü Suudi Arabistan kara, deniz ve havadan Yemen'e erişimi kapatmıştı. Hlihazırda 900 bin kişinin koleradan etkilendiği Yemen'de yedi milyon kişinin kıtlıktan mağdur olmasından korkuluyor. Kızılhaç, kolera salgınıyla mücadelede önemli yer tutan klorin ilaçlarının nakliyesinin de engellendiğini duyurdu.

Lowcock, Yemen'de şu anda Pazartesi gününden beri hiçbir BM uçağının ülkeye inemediğini hatırlatarak "BM Gıda Programı vasıtasıyla ayda yedi milyon kişiyi doyuruyoruz. Buna devam edebilmek için de kuşatmanın hafifletilmesine ihtiyacımız var" dedi.  Kasım ayı Güvenlik Konseyi başkanı BM İtalya elçisi  Sebastiano Cardi, insani krize dair Güvenlik Konseyi'nin endişe içinde olduğunu söyledi. Cardi, Hudeydiye Limanı da dahil olmak üzere ülkedeki bütün deniz ve hava limanlarının açık olmasının insani destek için kritik bir yaşam koridoru sağladığını ifade etti.

2015'ten beri devam eden iç savaşta yüzde 60'ı sivil olmak üzere 8 binden fazla insan öldü, yaklaşık 49 bin kişi de hava saldırıları sırasında yaralandı. (Dış Haberler)