Erbil'den Bağdat'a davet

Erbil, memur maaşlarını ödemeyi kabul eden ancak miktara itiraz eden Bağdat'a tepki gösterdi: Verileri paylaşmaya hazırız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Bağdat arasında bağımsızlık referandumu sonrası başlatılan diyalog girişimleri sürerken, maaş krizi tartışması sürüyor. Erbil, kendisine bağlı olarak çalışan memur ve peşmerge sayısının çok fazla olduğunu savunan Irak Başbakanı Haydar Abadi'ye tepki gösterdi. IKBY hükümeti, Bağdat'tan bir denetçi heyetini Erbil'e davet edip, ilgili verileri paylaşmaya hazır olduğunu açıkladı.

Rudaw'ın haberine göre IKBY hükümetinin açıklamasında, "Sayın Abadi, Kürdistan Bölgesi’ndeki memur sayısına ilişkin şüpheleri olduğunu belirtti. Memur sayımızla ilgili biyometrik sisteme göre kayıt edilen ve sağlıklı tüm bilgi ve dökümanları, Federal Hükümet’e ait oluşturulacak özel bir komiteye sunmaya hazırız" denildi.

Abadi salı günü, Erbil'in petrol gelirlerini Bağdat'a devretmesi halinde bölgedeki memurların maaşlarını ödemeye hazır olduklarını söylemişti. Ancak Irak Başbakanı, maaş listesinde 1.2 milyon kişinin bulunmasını sorgulamıştı. IKBY'nin hesaplarına göre aylık maaşlar 772 milyon tutuyor. Fakat Bağdat Erbil'e maaşlar için ayda 286 milyon dolar öneriyor. (Dış Haberler)