Fransa'nın eski başbakanı Valls: Kürtlerin kaybetmesine izin veremeyiz

Fransa'nın eski başbakanı Manuel Valls Irak'taki gerilimi değerlendirdi: Kürtlerin yenilmesine izin verilirse bu bizim için suç sayılacaktır. Bunun için de uluslararası topluluklar duruma tepki göstererek, Kürtlerin meşru mücadelesine destek vermeli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa’nın eski başbakanı Manuel Valls, 'Fransa'nın Irak'ta Kürtlerin kaybetmesine izin vermemesi gerektiğini' söyledi. Valls, "İran’ın bölgede ilerlemesine karşı çıkılmazsa ve Kürtlerin yenilmesine izin verilirse bu bizim için suç sayılacaktır. Bunun için de uluslararası topluluklar duruma tepki göstererek, Kürtlerin meşru mücadelesine destek vermeli" diye konuştu.

Valls'in Erbil'den yayın yapan Rudaw gazetesi ile söyleşisi şöyle:

'SUÇ SAYILACAK'

Uluslararası topluluklar, Haşdi Şabi’nin Kerkük’e saldırısı karşısında sessiz kaldı. Fransa Kürtler için ne yapabilir?

Yaşanan sessizlik üzücüdür. Kürtlerin ve Kürt savaşçılarının üstlendiği rolü hayretle karşılıyorum. Saldırı stratejik çıkarlarımıza yapılmıştır çünkü Kürtler Avrupa, Fransa ve Amerika’da IŞİD’le savaşta aynı prensipleri savunuyor. İran’ın bölgede ilerlemesine karşı çıkılmazsa ve Kürtlerin yenilmesine izin verilirse bu bizim için suç sayılacaktır. Bunun için de uluslararası topluluklar duruma tepki göstererek, Kürtlerin meşru mücadelesine destek vermeli.

'KÜRTLERİN ÖZGÜRLÜK MESAJI BİZİ DE İLGİLENDİRİYOR'

Erbil’in diyalog çağrılarına Bağdat yanaşmıyor. Sorunun çözülmesi için Fransa bir rol üstlenir mi?

Fransa diplomasisi ve Fransa Başkanı, Avrupa ve uluslararası düzeyde çalışmalar yürütebilir. Bu durumun daha uzun sürmesine izin veremeyiz. İran, Irak’ta Kürtlerin özgürlük mesajını yenilgiye uğratmaya çalışıyor. Kürtlerin vermek istediği özgürlük mesajı bizi de ilgilendiriyor. Kürtler Fransa’dan önemli bir rol üstlenmesini istiyor. Bunun dışında IŞİD’le savaşta koalisyon güçleri olarak Kürtlerle derin bir dostluğa sahibiz.

'KÜRTLERE SADECE TEŞEKKÜR ETMEK YETERLİ DEĞİL'

36. Paraleli belirleyen ülkelerden biri de Fransa’ydı. Şu anda ise Irak güçleri 36. Paraleli ihlal ederek geçmeye çalışıyor. Fransa bu durum karşısında ne yapabilir? Kürtlere destek için Fransa yönetiminden talebiniz nedir?

Kürtlerin sayesinde IŞİD’le savaşta başarılı olduk. Kaldı ki bu saldırılar Fransa ve Avrupa’ya da yapıldı. Kürtlerin mücadelesi karşısında sadece teşekkür etmek yetmez. Fransa’nın çıkarları için de Kürtlere yardım edilmesi gerekiyor. Fransa uluslararası düzeyde çalışarak, Kürtlere desteğini açık bir şekilde sunabilir.

'SESSİZ KALAMAYIZ'

Sizin de bildiğiniz gibi İran Haşdi Şabi’yi destekliyor. Söz konusu güç bölge için büyük bir tehdit oluşturuyor. Fransa bu duruma neden tepki göstermiyor?

İran, milis güçlerin aracılığıyla başta Irak, Suriye ve Lübnan olmak üzere bölgede hegemon bir güç olmak istiyor. Avrupa buna nasıl sessiz kalabilir? Hiç şüphesiz öncelikli amaç IŞİD’le savaş ancak İran’ın sergilediği duruma sessiz kalamayız. İran’a “artık yeter” demezsek, bölgedeki hegemonyasını ve Kürtlere yönelik baskınlarını da kabul etmiş sayılırız. Yaşananlar bölgeyi olumsuz yönde etkiliyor ve gelecekte bu durum bizlere de yansıyacaktır. Bunun için de Fransa’nın güçlü bir şekilde ortaya çıkması gerekiyor.

'BİZİM İÇİN CANLARINI FEDA ETTİLER'

Kürdistan Bölgesi’ne destek vermesi konusunda Fransa hükümetinden bir talebiniz olacak mı?

Aydınların, gazetecilerin, aktivistlerin ve sorumluluk sahibi şahıslar medya aracılığıyla Fransa yönetimine ve halkına bu durumun ne kadar ciddi olduğunu anlatmalı. Biz de bu konuda ses vermeye devam edeceğiz. Kürt savaşçılar bizim özgürlüğümüz için canlarını feda ettiler. Bunun için de Kürtlerin yenilgiye uğratılmasına izin veremeyiz. Şu anda bölgede Kürtlere yönelik saldırı ve tehdit olduğunu biliyorum. Kürtlerin kaybetmesine izin vermemeliyiz. (Kaynak: Rudaw)