New York Times: Rıza Sarraf suçlamaları kabul edebilir

New York Times, ABD'de İran yaptırımlarını delmekten yargılanan Rıza Sarraf'ın suçlamaları kabul edebileceğini öne sürdü. Habere gerekçe olarak Sarraf'ın avukatlarının savunmayı güçlendirecek belgeleri sunmaması gösterildi; eski bir başsavcı "Hiçbir avukat bu fırsatı kaçırmazdı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'a yönelik Amerikan yaptırımlarını delmek suçlamasıyla ABD'de yargılanan Türkiye ve İran vatandaşı işadamı Rıza Sarraf'ın hakkındaki suçlamaları kabul edeceği öne sürüldü. New York Times, Sarraf'ın avukatlarının 27 Kasım'da New York'ta başlaması planlanan dava öncesinde savunmayı güçlendirebilecek kritik adımları atmadığını, bunun da Sarraf'ın suçlamalara karşı çıkmayacağının göstergesi olduğunu yazdı.

'JÜRİYE SORU DA HAZIRLAMADILAR'

Haberdeki ayrıntılar şöyle:

  • Sarraf'ın avukatları savunma için gerekli olan kritik belgeleri verilen süre dahilinde mahkemeye sunmadı.
  • Avukatların, iddianameye eklenen yeni iddialar konusunda ek savunmalarını iletmek için pazartesi gece yarısına kadar süresi vardı. Ancak New York Times, Sarraf adına yeni iddiaları çürütme amaçlı herhangi bir ek belge sunulmadığını yazdı.
  • Sarraf'ın avukat heyetinin, jüri seçimi konusunda da olası jüri üyelerinin belirlenme sürecinde sorulacak soruları da sunması gerekiyordu. Ancak habere göre, Sarraf'ın savunma ekibi bu soruları da mahkemeye teslim etmedi.
  • Habere göre, davanın bir diğer tutuklu sanığı Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatlarının pazartesi günü mahkemeye sunduğu belgelerde de, "Sarraf eylülden beri devam eden dava konusunda hiçbir gelişmeye dahil olmadı" ifadeleri kullanıldı.

'HİÇBİR AVUKAT BUNU YAPMAZ'

Columbia Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan eski federal savcı Daniel C. Richman bu gelişmeler hakkında şu yorumu yaptı: "Hiç kimse, bir avukatın müvekkilinin savunmasının jüriye nasıl sunulacağını şekillendirmek için sahip olduğu bu şanslardan vazgeçmesini beklemez."

'ÇARPICI BİR DEĞİŞİM'

Sarraf'ın savunma ekibinin lideri Benjamin Barfman'dan görüş talep ettiğini ancak yanıt alamadığını yazan New York Times ise şu yorumu yaptı: "Eğer Sarraf suçlamaları kabul ederse bu, 2016'da tutuklanmasından bu yana suçlamaların düşürülmesi için agresif biçimde mücadele eden, avukatlar açısından bir rüya ekibi kuran Rıza Sarraf için çarpıcı bir değişim olacak. Sarraf, ABD Başkanı Donald Trump ile Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında diplomatik çözüm bulunması için eski New York belediye başkanı Rudy Guiliani'yi bile tutmuştu."

'İŞBİRLİĞİ YAPACAK MI?'

Gazete, "Sarraf'ın suçlamaları kabul etmesi halinde, Amerikan soruşturmasıyla işbirliği yapıp yapmayacağına dair bir soru işareti doğacak" ifadelerini kullandı. (Dış Haberler)