Syriza hatasını kabul etti

Yunanistan'da Syriza mülteci krizi konusunda hatasını kabul etti. Syriza’nın Siyasi İşler Sekreteryası 'altyapının yetersiz olduğunu' açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son yıllarda büyük ekonomik kriz ile beraber mülteci meselesini göğüslemek durumunda olan Atina bu alandaki büyük gedikleri ve hataları kabul etme noktasına geldi. Dün Atina’da önemli bir toplantı gerçekleştiren iktidardaki Syriza’nın Politbürosu hükümetin bu konuda önemli eksiklikleri olduğu sonucuna vardı.

Dünkü Politbüro toplantısına Başbakan Aleksis Çipras başkanlık etti. Çipras’ın liderliğinde Syriza’nın üst düzey kurmayları Yunanistan’ın karşı karşıya oldukları konu başlıklarını masaya yatırdı.

Toplantı çerçevesinde gündeme gelen ilk konu mülteci meselesi idi. Syriza’nın liderliğine göre bu konunun doğru şekilde yönetilmesi Avrupa Birliği ile Türkiye arasında tesis edilecek anlaşmaya ve işbirliği çerçevesine bağlı. Syriza bu konuyu “oldukça zor” bir alan olarak kabul ediyor.

Syriza’nın Siyasi İşler Sekreteryası'nın ilgili açıklamasına göre halihazırda Yunanistan’ın mülteciler için sunduğu hizmetler oldukça yetersiz. Syriza mültecilerle, göçmen ve sığınmacılar için mevcut altyapının bir an evvel kuvvetlendirilmesini talep ediyor.

Syriza liderliğine göre Yunanistan bir an evvel sığınma hakkı prosedürünü hızlandırmalı. Bu çerçevede ülkede yeni “ülkeden ayrılma öncesi barınma merkezleri”nin kurulması önemli bir inisiyatif olarak ele alınmakta.

TÜRKİYE VURGUSU

Syriza liderliğinin mülteci ve göçmen konuları ile ilgili açıklamasında Türkiye vurgusu dikkat çekiyor. İktidar partisine göre Türkiye’nin destek vermediği hiçbir formül bu alandaki sıkıntıların çözülmesine hizmet edemez.

Syriza geçmişte AB ile Türkiye arasında karara bağlanan anlaşma temelinde Yunanistan’a göçmen akımının sınırlandığı vurgusunda bulunuyor. İktidar partisi bu gibi anlaşmaları uluslararası hukuk ve insan haklarının savunulması noktasında desteklemeye devam ediyor.

SYRİZA İÇERİSİNDE ÇATLAK

Syriza’nın mülteci ve göçmen meselesi ile ilgili son adımı iktidar cephesinde yeni bir çatlağa işaret ediyor. Dolaylı yollara sapmaksızın Syriza liderliği Göçmen Politikaları Bakanlığı’na eleştiriler yöneltiyor.

Bu son gelişme ışığında geçtiğimiz saatlerde Atina’da Göçmen Politikaları Bakanı Yannis Mouzalas’ın görevinden istifa ettiği haberi hızlı bir şekilde yayıldı.

Son duyumlar karşısında hükümetin üst düzey yetkilileri sessizliklerini bozdu ve böylesi bir istifa haberinin doğru olmadığı bilgisini kamuoyuna yansıttı.