Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı açıldı

Bakü - Tiflis - Kars demiryolu hattı Bakü'de düzenlenen törenle açıldı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir konuşma yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının bugün düzenlenen törenle açıldı. Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de yapılan törene Cumhurbaşkanı recep tayyip Erdoğan da katıldı.

Bakü Haydar Aliyev Havalimanın'da Erdoğan'ı, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Yagub Eyyubov, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral ve eşi ile Büyükelçilik personeli karşıladı.

Daha sonra törenin yapıldığı salona geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışta bir konuşma yaptı.

.

LONDRA'DAN ÇİN'E KESİNTİSİZ DEMİRYOLU BAĞLANTISI

Sözlerine ''Bugün içinde bulunduğumuz dönemin ötesinden istikbalimiz bakımından çok önemli bir adım atıyoruz. Bu proje hepimizin ortak başarısıdır'' diye başlayan Erdoğan, şunları söyledi:

''Londra'dan Çin'e kesintisiz demiryolu bağlantısı kurulduğunu da ilan ediyoruz. Bu proje hepimizin ortak başarısıdır. Ülkem ve milletim adına projenin tüm bölgemiz için hayırlara vesile olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Bizler son derece stratejik bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu proje 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Böyle bir hattın bölgemize getirisi sadece ekonomik olmayacaktır. Proje siyasi olarak barış güvenlik ve istikrar sosya olarak refah getirecek. Bölgenin kadim devletleri olarak dayanışma içinde hareket ettiğimiz sürece çok daha büyük projelere imza atabiliriz.''

İLK ETAPTA 1 MİLYON YOLCU

Bakü - Tiflis - Kars demiryolu hattıyla Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz demiryolu sağlanmış olacak. Hattan ilk etapta 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınacak.

İlerleyen dönemdeyse yolcu kapasitesinin 3.5 milyona ve yük kapasitesinin de 17 milyon tona çıkarılması planlanıyor. (HABER MERKEZİ)