Deutsche Welle'den Akşam ve Star'a 'çarpıtma' tepkisi

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, Sosyal Demokrat Partili (SPD) siyasetçi Ursula Schmidt ile yaptığı bir söyleşiyi haberleştiren Akşam ve Star gazetelerine tepki gösterdi. Açıklamada, Schmidt'in 'Türkiye'ye NATO müdahalesi çağrısı' yaptığını iddia eden Akşam ve Star haberi çarpıtmakla suçlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Deutsche Welle (DW), Sosyal Demokrat Partili (SPD) siyasetçi Ursula Schmidt ile DW Türkçe servisi tarafından yapılan söyleşinin Akşam ve Star gazetelerinde 'çarpıtılarak' verildiği gerekçesiyle bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, NATO Parlamenterler Asamblesi Alman Heyeti Başkan Vekili Ursula Schmidt’in Deutsche Welle’ye verdiği mülakatta Türkiye’deki gelişmelere ilişkin eleştirel açıklamalarda bulunduğu belirtildi; Schmidt'in sözlerinin iki Türk gazetesinde çıkan haberlerde 'çarpıtıldığı' vurgulandı.

Açıklamaya göre, bu haberlerde Schmidt'in "NATO'yu Türkiye'ye müdahale etmeye çağırdığı” iddiasına yer veriliyordu. Ancak Ursula Schmidt, DW Türkçe’ye verdiği 14 Ekim tarihli mülakatta “Türkiye halkının çoğunluğu Erdoğan’ın hâlihazırda izlediği politikaya onay vermiyor. Uluslararası gözlemciler de Anayasa referandumunun manipülasyonsuz olmadığını söylüyor. Her ne kadar AKP temsilcileri buna katılmasa da Türkiye'deki muhalefet milletvekilleri bizim gibi düşünüyor” diye konuşmuştu.

DW'nin açıklamasında, Star gazetesindeki haberde, “Schmidt, Deutsche Welle’ye verdiği demeçte NATO’nun Türkiye’ye müdahale etmesi imasında bulundu” sözlerinin yer aldığı oysa Schmidt’in röportajında bu ifadenin bulunmadığı vurgulandı. DW’nin açıklamasında, Star gazetesinde yer alan bu haberin Akşam gazetesi tarafından da yayımlandığı kaydedildi.

Açıklamada, Ursula Schmidt’in 6-9 Ekim tarihleri arasında Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen NATO Parlamenterler Asamblesi toplantısında “Karadeniz Bölgesi’nde İstikrarın Geliştirilmesi” başlıklı bir rapor sunduğu hatırlatıldı. Schmidt’in bu raporda, Türk hükümetinin darbe girişimi sonrasında izlediği tutumla hukuk devleti ilkelerini ihlâl etmesini eleştirdiği belirtildi.

Schmidt’in, raporda NATO’nun salt bir askeri ittifak olmanın ötesinde bir değerler birliği olduğunun altını çizdiği ve müttefik bir ülke olan Türkiye’de son dönemde yaşanan ihlâllerden duyulan endişeye dikkat çektiği belirtildi.