Katalan parlamentosu bağımsızlık ilan etti

İspanya'da beklenen oylama yapıldı, Katalan parlamentosu bağımsızlık ilan etti. Peki şimdi ne olacak?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın özerk Katalonya bölgesi tek taraflı bağımsızlık ilan etti. Katalan parlamentosunda düzenlenen tarihi oylamadan bağımsızlık kararı çıktı.

Katalan parlamentosunun oturumunda önce, Madrid yönetiminden ayrılmak için anayasal sürecin başlatılması onayladı. Ardından da bağımsızlık oylamasına geçildi. Bu oylama gizli yapıldı.

KAÇ 'EVET' ÇIKTI?

135 sandalyeli mecliste bağımsızlık lehinde 70 oy kullanılırken, 10 oy aleyhte çıktı. Oylamada iki oy da boş atıldı.

KABUL EDİLEN METİNDE NE DENİYOR?

Barselona'daki özerk parlamentoda kabul edilen metinde, 'Katalonya'nın bağımsız, egemen ve sosyal demokrat bir devlet' olduğu belirtiliyor. Metinde, diğer ülkelere ve kurumlara bu kararı tanıma çağrısı yapılıyor.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont oyunu böyle verdi.

MUHALEFET BOYKOT ETTİ

Katalonya'nın İspanya'dan ayrılmasına karşı çıkan Halk Partisi, Sosyalist Parti ve Ciudadanos'dan (Yurttaşlar) vekilleri oylamayı boykot etti. Bağımsızlık yanlısı 'Junts pel Si', CUP ve Podemos bağlantılı 'Catalunya Si Que Es Pot' partileri katıldı.

Oylamayı boykot eden Halk Partisi'nin lideri Xavier Garcia Albiol.

RAJOY'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ilk açıklamasında itidal çağrısı yaparak, Katalonya'da hukukun üstünlüğünün yeniden tesis edileceğini söyledi.

Bağımsızlık yanlısı binlerce Katalan kararı kutlamak için sokaklara dökülmüş durumda.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Katalonya'da 1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumunda katılım oranı yüzde 43'de kalmış, halkın yüzde 90'ı bağımsızlığa 'Evet' demişti. Madrid yönetimi Katalonya'nın bağımsızlığına şiddetle karşı çıkarken, İspanyol Anayasa Mahkemesi'nin bağımsızlık oylamasını yasadışı ilan etmesi bekleniyor.

SENATO'DA BUGÜN OYLAMA VAR

Merkezi yönetim geçen cumartesi, kriz dönemlerinde özerkliği askıya alan ve bölgeleri merkezi yönetime bağlayan 155’ci maddenin işletileceğini açıklamıştı. İspanya hükümetinin bu kararı bugün parlamentonun üst kanadı olan Senato’da onaylanacak. (Dış Haberler)