İspanya Katalonya'yı resmen askıya aldı

İspanya'nın merkezi hükümeti, özerk Katalonya bölgesinin bağımsızlık ilanına karşı ilk adımını attı. Madrid parlamentosunun üst kanadı olan Senato, Katalonya'nın özerkliğinin askıya alınmasını onayladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'da özerk Katalonya bölgesinin tek taraflı bağımsızlık ilanından sonra Madrid'deki merkezi yönetimden beklenen adım geldi.

İspanyol parlamentosunun üst kanadı olan Senato, Katalonya'nın özerk yetkilerini askıya alarak hükümetin bölge üzerinde doğrudan yönetim kurma kararına onay verdi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy

Bu kararla, İspanya anayasasının kriz dönemlerinde özerkliği askıya alan ve bölgeleri merkezi yönetime bağlayan 155’ci maddesi tarihte ilk kez işletildi.

NE OLMUŞTU?

Katalan parlamentosunun bağımsızlık ilanından dakikalar sonra gelen bu Senato onayı, Madrid'deki Mariano Rajoy hükümetinin geçen cumartesi verdiği kararın tasdik edilmesi anlamına geliyor. Rajoy, geçen haftaki kabine toplantısından sonra 155'inci maddeyi işletme kararını duyurmuştu. İspanya Başbakanı, Katalan yönetiminin yetkilerinin merkezi hükümete devredileceğini, bölgenin özerkliğinin askıya alınacağını açıklamıştı.

Şimdi Rajoy'un kabinesini toplayarak 155'inci maddenin nasıl işletileceğinin ayrıntılarını belirlemesi bekleniyor. (Dış Haberler)

Katalan parlamentosu bağımsızlık ilan ettiKatalan parlamentosu bağımsızlık ilan etti